Pop-up events og udflugter med billedskoleholdeneBilledskoleholdene inde i og ude af huset |
Billedskolens mange hold skaber løbende små pop-up events og udstillinger.
Det sker både på Billedskolen og ude i byen.
Nedenfor kan du se et udvalg af disse og se billeder fra nogle af holdenes events, udflugter og galleri- og museumsbesøg.
Mange af Billedskolens hold har arbejdet med stentøjsreliefferne, der nu udsmykker en grå betonvæg i haven bag Billedskolen.
Udgangspunktet var dyr og planter fra en biotop efter eget valg, og det blev til Havet og Engen, som eleverne fra holdene har illustreret med hver sit relief. Det har været en lang proces, hvor vi begyndte at arbejde med stentøj for at kunne lave den udendørs udsmykning.
På holdene har eleverne lavet skitser efter fotografisk forlæg, af et dyr fra Havet/Engen. Dyrets silhouet er klippet ud, og lagt på en ca. 2 cm tyk ler-skive, og derefter skåret rundt om. Og så formet til et lavt relief.
Underviserne har været Bolette Thygesen, Annemarie Fiig, Mim Birk, Janna Lund, Joachim von Westen, og Karoline Kampmann. Reliefferne er sat op af Richard Wettstein.
Tur til Louisiana med venskabsholdene 55 og 51 og se udstillingen af Mamma Andersson.
Vi havde en hyggelig, sjov og spændende dag sammen til Museet Louisiana i Humlebæk, hvor en sød og dygtig museumsformidler var god til at fortælle børnene om kunstnerens billeder og arbejdsmetoder. De var meget optagede af billederne og fortællingen og hyggede sig på rejsen derop og hjem.
-Der bliver talt om hvem der er på billedet, hvor de befinder sig, hvordan stemningen er i billedet, og hvilke farver vi ser. Personerne på billedets hænder forsvinder ind i mørket, og det var der mange gode historier om.
Vi havde en inspirerende oplevelse ved at se John Kørners udstilling Crazy Watermelon Shipping. Vi talte om billederne, om kunstnerens inspiration til at male billederne og om hans karakteristiske malemåde. Børnene tegnede udsnit af værkerne med farveblyanter, som vi dernæst brugte ugen efter, hvor vi malede store billeder af eksotisk frugt og fragtskibe med akvarel, og hvor motiverne og metoden var inspireret af John Kørner. Skønt forløb!
Familiehold 62 besøgte med nysgerrighed og begejstring Galleri Bo Bjerggaards ophængning af svenske Anna Bjerger’s(1973) malerier “Drifters”. Forud for besøget havde holdet først lavet A3 blyantskitser af en af tre objekter: skolens udstoppede haj, en smuk blomstrende kaktusplante eller maske(-r) i træ. Alle tre motiver – fisk, plante og træskulptur – går nemlig igen i tre af Anna Bjerger’s viste værker. På galleriet tegnede holdet skitser, som de på skolen derefter forstørrede op til A3 akvarelark. (Enkelte valgte andre motiver fra skolens genbrugs).Disse blev farvelagt med oliekridt og madolie(en teknik de først afprøvede på at lave deres egen farvecirkel)eller plakatfarver.
Anna Bjerger’s oliemalerier på aluminiumsplader i større formater(det største på 150x305cm) fangede med det samme både børn og voksnes interesse. Det var med fuld opmærksomhed, at holdet lyttede til galleriejer Bo Bjerggaard’s helt utroligt fine introduktion til malerens værker og arbejdsmetoder. Hendes metode med motivvalg, plukket og udvalgt fra hendes arkiv af fotos fra magasiner mm samlet gennem årerne, vakte genkendelse. Det at fascineres af et fotografisk motiv og derpå undersøge og fortolke det igennem tegningen og maleriet. Udover motivvalg blev der talt om Anna Bjerger’s beskæring af motiverne og hendes farvevalg.
Efter første opgave tilbage på billedskolen var afsluttet, var anden opgave, ud fra motiver fundet i blade og tidsskrifter og skitseret i skitsebogen, at forstørre op og male på str. 70x100cm, med plakatfarver. Holdet brugte ialt to gange til beskrevne forløb.
Torsdag den 5. september havde vi besøg af en lille gruppe undervisere fra en Billedskole i Okayama i Japan.
Efter at have afhold en workshop i Paris, tog Asuka og Takeoka, som kom sammen med en med-underviser og tre studerende, direkte til København og til Billedskolen, for at afholde en workshop her. Eleverne fra hold 41 og 42 var inviteret til at arbejde med print og trykteknik på hånd-vifter, efter Japansk opskrift. Det blev en herlig, kulørt og inspirerende dag, hvor underviserne fra Japan, iført flotte kimonoer og med sjove sko.-) fortalte om betydningen af natur og blomster i japanske mønstre og om den japanske stempel og printtradition.
Eleverne lavede efterfølgende deres egne stempler og tryk.
I ugerne 3,4 og 5 2019, havde Billedskolen inviteret billedkunstner og underviser Wojciech Laskowski til at være gæstelærer på hold 35 og 37.
Wojciech og Joachim blev enige om, at det ville være interessant at gennemføre et projekt med et andet afsæt / en anden praksis end det, de unge er vant til fra hans undervisning.
Et af disse aspekter var den fysiske dimension – begge hold har ofte arbejdet med større formater og med installationer. I den sammenhæng var alene det at lave værker, man kunne tage med hjem, en interessant / attraktiv mulighed.
Omdrejningspunktet for det 3 uger lange forløb blev begrebet / fænomenet Art-Book.
Vi har set sammen flere eksempler på værker fra denne kategori og reflekteret over de afgørende særlige egenskaber, ved hvilke dette medium adskiller sig fra andre former for billedarbejder.
I forhold til varigheden af projektet (og kravet om at kunne tage værkerne med hjem) skulle vores bøger udføres i forholdsvis små dimensioner, og rent indholdsmæssigt, ville vi prøve at kredse omkring geometri og bogstaver.
Det blev til to intensive forløb som har resulteret i meget mangfoldige bud på objekter, som kan falde ind under betegnelsen Book-Art
Eleverne har tegnet skygge, som de fandte eller skabte selv. De har både arbejdede sammen og selvstændig om at tegne dem op.
Fredagsholdene 51 og 55 og deres lærere Joachim og Ditte sluttede ugen af med en vidunderlig tur til Louisiana fredag den 6/4. Vejret var strålende vi kunne sidde ude og spise vores madpakker. En sød og dygtig omviser fortalte os om Picassos liv og hans kunst, og børnene stillede masser af spørgsmål. Børnene fandt deres yndlingsfigur og tegnede den med blyant og oliekridt. Tegninger skal vi bruge videre hjemme på Billedskolen. Tak for en dejlig tur.
KH Joachim og Ditte
September 2020 var det fjerde gang historiefortæller Rose Blossom kom til Billedskolen og fortalte en historie til mine 3 hold ( fra 1.-3. klasse).
I år valgte vi en fortælling fra den afrikanske savanne: Om den store hanløve der kommandere rundt med sine koner, for at de skal skaffe mad til ham. De siger fra og så begynder han at kommandere med de andre dyr. De holder sammen mod ham, for de vil heller ikke bestemmes over. En historie om fællesskab, mod og savannedyr.
Holdene havde på forhånd malet mønsterpapir med akrylmaling og mønsterruller. Der var også blevet øvet iagttagelsestegning efter vores udstoppede abe.
På opslagstavlen i værkstedet hang afrikanske tekstiler til inspiration sammen med andre genstande.
Efter fortællingen valgte børnene det dyr de ville tegne, tegningen overførte de så til karton. Det blev så klippet eller skåret ud.
Med svamp og gouache fik dyrene farve. Herefter blev der kippet billeder ud fra historien af det mønstrede papir og limet på dyret. Detaljer blev tegnet med farver, farveblyanter og posca-tusher. De store dyr fik øjne, mønster af pels, skel, skjolde eller fjer.
Til pause gik vi tit som et sf savannedyrene i en lang række.
På Kulturnatten, som i år var en udendørs visning, blev elevernes billeder hængt op på skolens vinduer, hvorpå dyrene samtidig klatrede rundt på skolens møblement, ligeledes tegnet af hold 21-31 og 41. Dyrene med deres løsthængende ben sås som skyggebilleder udefra.
Undervejs så vi i Hans Scherfigs billedbog om de afrikanske dyr, hvilket vakte stor begejstring, da flere af børnene kendte disse billeder på forhånd eller havde dem hængende derhjemme.
Underviser: Janna Lund
Som opstart på opgaven med at tegne stort op med mel på græsplænen, skulle holdet først tegne deres sommerfugle som konturtegning. Dette med grønt og hvidt farvekridt på papir, som iagttagelsestegning efter fotografier af forskellige sommerfuglearter.
Opgaven lød:
1) Start med at skravere et A3 ark med grønt farvekridt. Gør det med let hånd.
2) Vælg den smukkeste sommerfugl fra fotosamlingen og tegn konturstregen op med hvidt kridt. Gør det, så tegningen fylder papiret mest muligt ud. Skraver derefter det grønne mørkt, både indeni og op til den hvide konturstreg.
3) På græsplænen: Gå sammen to og to. Tag en frysepose med 2-3 dl. mel til jer hver. Klip et lille hul i et hjørne af posen. Lad din makker holde tegningen, mens du starter med at tegne først sommerfuglens krop, derpå dens vinger op.
4) Fotografer før vinden tager tegningen:-)
Billedskolen i Tvillingehallen er Københavns Kommunes Billedskole for børn og unge og hører under Børne- og Ungdomsforvaltningen.
Billedskolen tilbyder en lang række aktiviteter for børn & unge i Københavns Kommune.
Billedskolen er også et inspirationssted og videncenter for lærere og andre, der er interesserede i en levende udvikling af børnekulturen.
Hvis du har spørgsmål er du meget velkommen til at kontakte os.
Hvis du arbejder på Billedskolen kan du redigere hjemmesiden.