Thorvaldsens skulptur af Jane CraufurdEt samarbejde med Thorvaldsens Museum |
I dette projekt samarbejder Billedskolen i Tvillingehallen med Thorvaldsens Museum med udgangspunkt i en skulptur som Thorvaldsen lavede af den unge engelske pige Jane Craufurd. På Billedskolen har vi fået lov til at låne en kopi af busteportrættet af Jane og alle Billedskolens elever bliver inviteret til i uge 12, at lave billeder der refererer til denne buste.
Det håber vi, at der kommer mange forskellige bud på fra alle holdene, så vi senere kan udstille billederne både her på Billedskolen og på Thorvaldsen Museum.
Kopien af Jane kommer til at stå på Billedskolen resten af året, så der bliver rig lejlighed til at lave flere billedprojekter der relaterer til Jane, på holdene, når Coronaen igen tillader at vi ses og mødes på Billedskolen.
Hvis man har lyst til at smugkigge på Jane på Billedskolen, kan man i påskeferien se den udefra gennem et af vinduerne 🙂
Bertel Thorvaldsen
Den danske billedhugger Bertel Thorvaldsen var kun 11 år gammel da han i 1781 blev optaget på Kunstakademiet i København. Her stod han ansigt til ansigt med kunstnere og kunsten, og det formede den unge københavnerdreng og hans fremtidsdrømme.
Senere rejste han til Italien, hvor han blev en internationalt berømmet billedhugger. Noget af det første han kastede sig over som ung kunstner var portrætmodellering og han endte med at skabe mere end 160 busteportrætter af mennesker fra hans samtid. Det ene af dem forestillede den unge engelske pige Jane – og det er en gipskopi af det værk Billedskolen låner i 2021.
(Det originale marmorværk kan ses Thorvaldsens Museum i København sammen med utallige andre portrætter.)
HISTORIEN om Jane-værket og dets kopier
Når der findes flere udgaver af samme værk, udviskes grænsen mellem original og kopi. I antikken kopieredes skulpturelle værker i stor stil, og samme praksis var helt almindelig for billedhuggerne på Thorvaldsens tid. Der var salg i populære skulpturer, men også et behov for, at et værk kunne indgå i forskellige sammenhænge.
I 1818 bestilte skotske Maria Craufurd en marmorbuste af sin datter, Jane, hos Thorvaldsen i Rom. Herefter bestilte hun yderligere tolv gipskopier af den. Hvad skulle alle de kopier bruges til? Skulle de opstilles i familiens forskellige hjem, gives som gaver, eller måske placeres strategisk i forhold til potentielle bejlere? Et dusin ens portrætbuster af den samme unge kvinde vidner unægteligt om en mors ihærdige, sociale positionering af sin datter. Man kan ikke lade være med at håbe, at der også lå kærlighed og omsorg bag.
Et så stort antal kopier af en relativt ukendt person som Jane Craufurd er usædvanligt. Men masseproduktion af portrætter af magtfulde herskere, berømte tænkere eller beundrede kunstnere var udbredt i perioden. Napoleons søster, Elisa Baciocchi, bestilte f.eks. 1.200 ens portrætbuster af sin bror hos den franske billedhugger Antoine-Denis Chaudet. De skulle opstilles i officielle bygninger over hele Frankrig.
Marmorbusten af Jane blev reddet ud af familien Craufurds brændende hus i London og flyttet til deres landsted i Skotland, hvor den blev genopdaget af den danske kunsthistoriker Else Kai Sass. Sass var inspektør på Thorvaldsens Museum, og i 1952 blev busten overdraget til museet som en gave. Brandskaderne kan stadig ses i marmoret. Den originale gipsmodel stammer fra Thorvaldsens værksted og har været i museets eje siden åbningen i 1848.
Projektet med de 12 kopier af Jane
Til udstillingen Ansigt til ansigt, der blev vist i 2020, genskabte Thorvaldsens Museum tolv kopier af Jane Craufurd og udstillede dem sammen med den originale gipsmodel og marmorudgaven. Kopierne er skabt ved at scanne marmorudgaven og 3D-printe den i resin ud fra scanningskoden. Herefter er den scannede udgave afstøbt i gips på god, gammeldags vis.
Billedskolen i Tvillingehallen låner som de første en af Jane-kopierne i marts 2020. Mens værket er på Billedskolen vil nye relationer mellem Jane og skolens elever opstå og nye fortællinger om portrætværket blive til.
De andre 11 kopier kommer ud at stå andre steder, hvor de kan inspirere og skabe nye fortællinger i ord og billeder. På den måde får hver enkelt udgaver/kopi, hver deres historie, afhængigt af hvor de placeres.
FAKTA om portrætbusten på Billedskolen
Det originale portrætværket af Jane Craufurd er modelleret af Bertel Thorvaldsen i 1818 og hugget i marmor i 1819. Gipsafstøbningen som Billedskolen låner er skabt ved at scanne det originale værk og printe det på en 3D scanner. Derefter er der lagt en form uden om den printede version og den form har man så hældt gips i – og vupti En ny Thorvaldsen kopi findes.
Læs mere om Samarbejdsprojekter, events og kampagner
Billedskolen i Tvillingehallen er Københavns Kommunes Billedskole for børn og unge og hører under Børne- og Ungdomsforvaltningen.
Billedskolen tilbyder en lang række aktiviteter for børn & unge i Københavns Kommune.
Billedskolen er også et inspirationssted og videncenter for lærere og andre, der er interesserede i en levende udvikling af børnekulturen.
Hvis du har spørgsmål er du meget velkommen til at kontakte os.
Hvis du arbejder på Billedskolen kan du redigere hjemmesiden.