Når betongrise får vinger og tankerne får luftEt udsmykningsprojekt til København |
Billedskolen i Tvillingehallen og Københavns Kommunes Teknik- og miljøforvaltning, er gået sammen i dette projekt, der har til formål at udsmykke og transformere de meget kedelige betonklodser (kaldet betongrise!) som er blevet stillet op forskellige steder i København, for at forhindre eventuelle terrorister i at kunne køre ind i menneskemængder, som vi desværre har set det ske senest i Spanien, London og Stockholm.
Vi har inviteret 3 skoleklasser til at deltage i et projekt på Billedskolen, hvor eleverne har fået til opgave at give deres bud på hvordan man visuelt kan skabe en fortælling, der går op i mod den realitet som disse betonklodser rundt om i byen vidner om.
Med projektet har vi ønsket at involvere eleverne i konstruktive og positive refleksioner i forhold til den virkelighed som terrortruslen afstedkommer.
Børn og unge har en masse tanker om fremtiden, som her kommer til udtryk i det offentlige rum og kan skabe genklang hos borgerne. Det handler om at skabe et visuelt budskab, hvor tolerance og fællesskab er i fokus.
6. V. Christianshavns Skole, 4. F. Damhusengens Skole og 5. D. Katrinedals Skole
Læs mere om Partnerskabs Projekter
Forløb:
Klasserne fik først besøg af Billedskolens underviser Joachim von Westen ude på skolen, hvor eleverne fik mulighed for at reflektere over, dels hvordan de ser at terrortruslen påvirker os, men i lige så høj grad i forhold til hvordan de mener, at vi kan og skal forholde os til det vi pludseligt står overfor? Hvilket budskab syntes eleverne skal frem og hvordan blev budskabet meningsfuldt og tydeligt som visuelt budskab i det offentlige rum?
Efterfølgende har eleverne arbejdet ud fra deres egnet skitseforlæg med at bemale og udsmykke i alt 14 betongrise.
Ferniseringen var på Gammeltorv- Strøget i indre by, København .
Børne-og Ungdomsborgmester Pia Allerslev talte til eleverne, takkede dem for deres store engagement og for at sætte præg på byen.
Eleverne kvitterede med en cool og livsglad fælles dans på pladsen.
Her er er hvad Billedskolens leder Eva Ring sagde i sin tale til eleverne:
På Billedskolens vegne vil jeg gerne sige, at vi er meget stolte af, at kunne præsentere 3 så dygtige skoleklassers billedarbejde på et af de helt centrale steder i København, i hjertet af byen. Selvom baggrunden for hele projektet er, at vi er nødt til at forholde os til, at der også kan ske terror her i vores fredelige by, så er det dejligt at opleve, hvordan en trist stemning kan blive vendt og få en masse ny energi, når man kan være med til at gøre noget i fællesskab.
Og her er kunsten faktisk et rigtig godt sted at starte. Kunsten er et frirum for tanker og ideer, hvor man kan lade fantasien – eller et par betongrise – få vinger. Man kan forestille sig hvad man vil om fremtiden og udfordre gamle og fastlåste tanker. Og vi kan faktisk gøre noget, vi kan svare den virkelighed, der står og tårner sig op, vi kan mene noget og give det hele en twist med humor og livsglæde.
På Billedskolen går vi ind for at børn og unge har en stemme og at jeres billeder skal ud i det offentlige rum, til glæde for alle forbipasserende. I dette tilfælde har det så været jer, 3 seje klasser fra folkeskolerne i København, der har givet alt hvad I har I jer, for at dette projekt skulle lykkes.
Når man deltager i sådan et projekt, er der jo tale om en sammenhængende proces over flere dage. I har sammen med Billedskolens undervisere Joachim Von Westen og Morten Plesner haft en brainstorming, I har udvalgt ideer og videreudviklet dem, lavet skitser, talt om budskaber, udtryk, design og farvevalg, og afprøvet forskellige materialesammensætninger. Det er mange ting at jonglere med, og det kræver noget håndelag og ikke mindst: Et godt samarbejde i grupperne.
Hvis alle mennesker var ligeså gode som jer til at løse opgaver i fællesskab, lytte til hinandens ideer, indgå kompromiser, komme frem til gode fælles beslutninger OG føre dem ud i livet, ja så havde verden helt sikkert set anderledes ud. Men med jer tør man godt tro på fremtiden. Tak til jer alle for at dele jeres tanker om fremtiden og give jeres ideer et flot visuelt udtryk til eftertanke og til glæde for byen. Tak til de altid ihærdige undervisere for at forløse ideerne på allerbedste vis.
Tak til Teknik-og Miljøforvaltningen for invitationen og for det fine arrangement og tak til alle involverede for et godt samarbejde hele vejen igennem og med at få projektet på skinner.
Billedskolen i Tvillingehallen er Københavns Kommunes Billedskole for børn og unge og hører under Børne- og Ungdomsforvaltningen.
Billedskolen tilbyder en lang række aktiviteter for børn & unge i Københavns Kommune.
Billedskolen er også et inspirationssted og videncenter for lærere og andre, der er interesserede i en levende udvikling af børnekulturen.
Hvis du har spørgsmål er du meget velkommen til at kontakte os.
Hvis du arbejder på Billedskolen kan du redigere hjemmesiden.