Billedopgaver for børnehavebørnHelt enkle opgaver for de mindste børn |
Læs mere om Forløb for børnehavebørn
Lav en figur ud af en træklods. Du skal bruge en træklods blomsterpinde og acrylmaling.
Der er boret huller i klodsen hvor du kan stikke blomsterpinde ind og på den måde give din figur arme og ben. Man kan bruge limpistolen og putte lidt lim i hullerne før blomsterpindene sættes i, men man kan også bare sætte dem ind uden lim hvis børnene skal kunne ændre på figuren.
Figuren males med acrylmaling. Man kan også lime øjne eller andre detaljer på.
Mal på stort format (tapet fast på en plade).
Brug forskellige redskaber som pinde, pensler på bambuspinde, skumruller mm.
Når malingen er tør, fyldes ud med farvekridt i kontrastfarver.
Tænk i striber, kruseduller og andre måder at bruge kridt på.
Materialer:
Papir (stort format)
Tape
Maleplade
Acrylmaling (fortyndet)
Palette/bøtte til maling
Pensel (forlænget med bambuspind)
Naturpinde (til at male med)
Skumruller og andre maleredskaber…
Farvekridt
Find 3 genstande der har et “godt omrids” og skab en billedfortælling med udgangspunkt i deres former.
Giv figurer og baggrund farver og mønstre.
Mal med vand på dele af billedet, så farven flyder ud.
1. Tegn omridset af dine ting med et farvekridt
2. Fyld ud med farve og mønstre
3. Mal med vand på nogle steder, så farven flyder sammen
4. Læg farve på hvor der mangler (evt med siden af et kridt)
Materialer:
Papir – gerne stort format (A3-A2)
Tape
Underlag (evt)
Akvarelkridt
Pensler
Vandbeholder
Tegninger på præpareret baggrund
At præparere et ark med farvede pasteller og kul giver en flot overflade at arbejde videre med. Man kan også bruge et viskelæder og tegne hvide linier i overfladen eller tegne med et hvidt oliekridt før man går igang (olien binder pastelpigmenterne). Det er en god arbejdsproces for de små at bruge hænderne til at arbejde farverne sammen på papiret.
Materialer:
Papir tapet på plade (let for de små og opgaven kan laves i det fri). Pastelfarver i forskellige nuancer, kul, viskelæder og hvide oliekridt.
[caption id="attachment_12286" align="alignnone" width="600"] Hvide oliekridt og pasteller.[/caption]
[caption id="attachment_12259" align="alignnone" width="630"] Tegning i acryl iblandet lidt vand.[/caption]
[caption id="attachment_12261" align="alignnone" width="600"] En gren lagt ovenpå baggrunden og tegnet af og farvelagt med farveblyant. Fugl klippet ud i karton. Detaljer tegnet på med farveblyant.[/caption]
Tegn et træ med et væsen. Her sætter fantasien ingen grænser!
Træ med væsen
Materialer:
Naturgren
Bundplade
Lim / skrue (til montering af bundplade)
Gouachemaling (vælg evt farveholdning)
Poscatusser
Pap og farver til væsnet
Snor / ståltråd til ophængning af væsnet
Hvert barn får en gren med bundplade på. Der kan bores huller i grenen så barnet kan stikke blomsterpinde igennem og sådan få flere grene. Gren og bundplade males i forskellige farver (acryl eller gouage). Når malingen er tør dekoreres med poscatusser.
Til slut tegnes på pap et væsen (eller to), der bor i træet.
Væsnet hænges op med snor.
Elastikopgave:
Tegn dit træ med væsen og digt en historie eller tilføj flere figurer.
[caption id="attachment_12301" align="alignnone" width="600"] Malet i to farver. figurer klippet ud i kraftigt papir sat på tværpindene.[/caption]
[caption id="attachment_12302" align="alignnone" width="273"] Figurer sat fast med ståltråd. Blomsterpinde sat i som ekstra grene.[/caption]
[caption id="attachment_12281" align="alignnone" width="580"] Oliekridt på papir. Træet malet i to farver.[/caption]
[caption id="attachment_12270" align="alignnone" width="424"] Istedet for naturgren er her brugt en rundstok. Papcirkler er limet og sat på.[/caption]
Tegn en simpel figur: hovede og krop i ét stk og armene ved siden af.
Farvelæg / dekorer og klip derefter delene ud.
Materialer:
Karton eller pap (kraftigt)
Farver
Snor
To metalsplitter
Hulmaskine
Saks
Evt hulforstærkere
Der laves et hul i hver arm med en hulmaskine og armene monteres med en “metalsplit” (se billede). Hullerne kan forstærkes med en hulforstærker på begge sider så den kan holde længe (se billede). Snoren sættes i som vist på billedet.
Her kan du se hvordan man kan lave et Kriblekrabledyr.
Fold det sorte papir på langs og klip insektets ben. Åben papiret og giv det en streg lim på langs og sæt det på neon baggrunden. Fold benene ud så de stikker ud. Flot at hænge papirværket et sted hvor det blæser lidt så benene krible-krabler!
Sådan laver du en helt enkel maske.
1. Del af geometri-forløb. Citron billeder.
Vi ser på geometriske former og lærer navnene – firkant, trekant, cirkel og oval. Vi starter med at tegne cirkler og ovaler på papir og tester hvordan blyanten kan tegne på mange forskellige måde alt efter hvor hårdt vi trykker. Så ser vi på, – og mærker citronens overflader og prøver at tegne dens mønster. Derefter tegnes en stor citron på akvarelpapir, den får lagt mønster på og farvelægges med ecoline.
Materialer: Kraftigt akvarelpapir, blyanter (korte tykke blyanter som er nemme for de små) ecolinefarve.
Vi starter med at se på en vindrueklase, druernes form og måden de sidder fast på stilken. Vi finder alle de mange farver man kan finde i en vindrueklase og taler om hvordan vi blander dem. Børnene tegner først stilken og sætter derefter druer på, der tegnes med pensel og sort flydende tush. Det giver en flot dyb sort streg. Druerne farvelægges med ecoline når tushen er helt tør. Børnene får rød og blå og en smule gul og blander selv de violette undervejs.
Materialer: Akvarelpapir, ecolinefarver, sort flydende tush, tush pensler og ecolinepensler, vindrueklase. Akvarelpapiret kan spændes op med papirtape på plader, så tørrer det flot op – kan selvfølgeligt også gøres med malertape eller som det et.
Billederne er lavet af børn 4-5 år.
Børnene blander farver på vådt akvarelpapir. Hvert barn får grundfarverne rød, gul og blå (ecoline med lidt vand i) og en pensel. Farverne flyder ud og blander sig flot på det våde akvarelpapir. Godt at starte med to farver og give den tredje lidt efter. Bagefter ser vi på farvehjulet og kan se hvilke farver vi har blandet.
[caption id="attachment_12465" align="alignnone" width="300"] Lidt vand på gør at farverne blander sig flot med hinanden[/caption]
Opgaven er god at lave efter citronopgaven. Der er nu styr på at tegne ovaler, og dem skal man bruge to af når man tegner en and. Store og lille oval forbindes med en hals. Derefter blev næb, ben, hale og vinger tegnet på. Vi kiggede grundigt på anden og så at den havde lufthuller på næbet og riller på benene og brede fødder.
[caption id="attachment_12468" align="alignnone" width="385"] Tålmodig model[/caption]
Kæmpe Gulv tegning/væg tegning
(Kan også laves i mindre format alt efter plads og hvad man selv gerne ville prøve og laver med børnene)
Tag evt. udgangspunkt i følgende 3 former – en cirkel, trekant og firkant med Bauhaus former som inspiration. Man kan selvfølgelig også bruge andre former og ting som skabeloner og tegn rundt om dem uden Bauhaus inspiration!
Du skal bruge:
En stor rulle papir ca. 70m bred og flere metre lang som man kan klip over i baner og tape sammen med maler tape i den størrelse man har mulighed for at arbejde med.
Maler tape (5cm bred)
Skabeloner i evt. i følgende 3 formeren: cirkel, trekant og firkant (inspiration Bauhaus*) – Man kan bruge alle mulige ting som har de 3 former som skabeloner eller bruge andre former eller ting man har til rådighed som egne sig som man kan tegne rundt om.
Farve kridt i forskellige farver
Fremgangsmåde:
Fordel børnene så de sidder rundt om papiret (sæt evt. små farvede plads kort der hvor du gerne ville have de skal sidde rundt om papiret, så det bliver mere som en leg. F.eks. man kunne bruge blå styk tape til hvor de skal starter med at tegn en cirkel* osv.) Tag en form adgangen og start med at prøve og tegn en cirkel og brug evt. kun blå ligesom Bauhaus cirkelfarven til at tegn den med. Vis dem først hvordan og at de kan bruge en af de runde skabeloner hvis de hellere ville start med den. Tegn store og små cirkler så at de kan øve sig flere gange der hvor de ville og gerne over det hele. Derefter tegn trekanten på samme vis og til sidst firkanten. Formene må gerne tegnes ovenpå eller overlapper hinanden.
De kan forsæt med at tegn rundt om en form eller inde i, ligesom ringe i vandet så de bliver større og større eller mindre og mindre. Eller tegn mønster eller stribe eller farve dem eller lade dem digte videre og tegn det de synes det ligne og selv finde på ideer.
Til sidst kan man gå på opdagelse i den kæmpe tegning hvad kan man se/finde. Bruge evt. pap rammer og finde sin yndlingsdetalje på den kæmpe tegning og indram deres valgte detaljer ved at de tegne rundt om rammen og klippe den ud(gøres måske af en voksen her) og sæt den i rammen med tape bagpå så kan man udstille deres værker til sidst.
Kæmpe Gulv eller væg collage-tegning
(Kan også laves i mindre format alt efter plads og hvad man selv gerne ville prøve og laver med børnene)
Tag evt. udgangspunkt i en cirkel, trekant og firkant med Bauhaus former som inspiration.
Du skal bruge:
Skabeloner i en cirkel, trekant og firkant former (inspiration Bauhaus) – Man kan bruge alle mulige ting som har de 3 former som skabeloner eller bruge andre former eller ting man har til rådighed som egne sig som man kan tegne rundt om.
En stor rulle papir ca. 70m bred og flere metre lang som man kan klip over i baner og tape sammen med maler tape i den størrelse man har mulighed for at arbejde med.
Maler tape (5cm bred)
Farve kridt i forskellige farver
Limstifter
saks
Karton i et udvalg af farver (Bruge evt. samme farver karton til former som Bauhaus former eller en anden begrænset palet af farver!
Tegn og klip ud en cirkel, trekant og firkant med Bauhaus former som inspiration inden man starter så man har nogle former klar til når man vise dem hvordan de kan gøre. (Brug alle mulige ting med de 3 former som skabeloner og eller skære selv former ud af pap. Kan også bruge andre ting og tegn rundt om dem uden Bauhaus inspiration!)
Fremgangsmåde:
Man kan vælge at kun tag udgangspunkt i en form f.eks. en cirkel eller dem alle sammen.
Man kan også vælge at tag udgangspunkt i kun et motiv eller tema ligesom her (se billedet) hvor opgaven var at lave blomster ud af cirkler eller at lade børnene selv finde på hvad deres former bliver til.
Start med at vis børnene collageteknikken inden de selv gå i gang – hvordan de tegne rundt om en skabelon før de klippe den ud, og limer den fast på et valgt sted på papiret (bruge de former man har gjort klar inden, til at vis hvordan man kan bruge dem sammen til at skab en blomst eller andet motiv.
Ved at bruge kridtfarver kan de tegn detalje/mønstre/andet ovenpå de udklippede former, evt. inden de limer dem fast på papiret eller efter og tegn videre på deres collage.
Tog og Togbaner (eller er den en bus, rumraket eller en teleporteringsmaskine?)
Du skal bruge:
Træklods 1 til hvert barn
Farver tuscher (man kan evt. vælge en begrænset palet af farver!)
Sort kardus i lange baner ca. 6cm bred
Hvid kridt farve
Maler tape (5cm bred)
Saks
Karton ca. A5 str. (man kan evt. vælge en begrænset palet af farver!)
Fremgangsmåde:
Vælg din klods – køre evt. rundt med den på gulvet.
Hvad ligner den? Hvad skal den bruge for at køre?
Hvad mangler den? Måske svar de – Vinduer! Vis hver gang de svar hvordan de kan tegne dem med tusch.
Hvad skal der mere? Hvordan kan den køre? Hvor er chaufføren? Hvordan kan vi kom ind? De tegner selv med tusch på deres egen klods.
Når de er færdige med at tegn deres tog eller hvilke køretøjer de synes det skal være, kan man stille dem på gulvet evt. på en start station (se billedet), hvordan kommer vi frem? Vis hvordan de sorte kartonbaner kan bruges som skinner eller veje, vis også hvordan man kan tegne streger på banerne med hvidt kridt ligesom fart striber tegn hurtige streger eller langsomme osv. Banerne kan sættes fast med 2 malertape pude en i begge ende (eller 2 flade klatter ”tyg gummi ”!).
Man kan udvide ”landskabet” rundt om banesystemet med ”pop-up” huser/træer/skilter/broer/mere med at tegn evt. på A5 stykke farvet karton og evt. klip det de tegne ud inden de sætte dem der hvor de synes også evt. med 1 malertape pude ind under en foldet ”pop-up” fod. De kan også byg små huser elle rum til deres tog ud af papstykkerne ved at folde karton ark eller tape enkelte ark sammen. Brug evt. tykt pap til broer så at det kan bære en skinner (brug evt. pap fra frugtkasser eller andet emballage og lim pistol).
Togberne og banerne kan bruges til lege flere antal gange og de kan evt. vokser hver gang.
Tegn med pinde og piberenser
Tag udgangspunkt i en cirkel, trekant og firkant med evt. Bauhaus former som inspiration.
Du skal bruge:
Sort karton i A4 str.
Evt. også farvet kardus i ca. A4 str. (man kan evt. vælge en begrænset palet af farver!)
Ispinde (lange)
Tykke Piberenser i forskellige farver
Malertape (2,5cm bred)
Saks
Farvekridt
Fremgangsmåde:
Start med de skal prøve at lave en trekant. Man kan spørge hvor mange pinde de skal brug til det inden man deler dem ud.
Vis hvordan de kan læg deres tre pinde sammen (ovenpå et styk sort karton), på en måde og skab en trekant med dem som kan enten være lille eller stor eller siderne kan have forskelle længder alt efter hvordan man lægge pinderne!
Klip/riv 3 små stykker ca. maler tape (ca. 3cm lang hver) til hvert barn hvis ikke de selv kan. Vis hvordan de kan enten tape deres trekant fast på deres styk sort karton eller tape pinderne sammen i enderne – alt efter hvad de selv kan og gerne ville. Hvis de har valgt det sidste, kan de så evt. bruge den som vindue/ramme eller slags skabelon til at tegn prikker/striber/andet indenfor formen og ved at flytte deres form rundt på deres karton kan de lave flere på samme vis. Sørge for at de tegner med en farve som kan ses tydelidt alt efter hvilke farve karton man bruger til opgaven.
Forsæt med at de prøver sig på at lave en firkant på samme måde.
Til sidst kan de prøve at tegne en cirkel med en piberenser – vis dem først hvordan de kan snor ender sammen rundt om hinanden for at lukke den inden de selv evt. vælge en piberenser til deres cirkel farve!
Hundertwasser slikkepinde
Du skal bruge:
Farvekridt – Vandopløselig akvarel vokspastel fra Caran d’Ache
Akvarelpapir i A5 str.
vatpinde
Saks
Lim pistol(varmlim) og patroner
Ispinde (lange)
Fremgangsmåde:
Vis billede af Hundertwasser maleri og pege på trærene, hvilken form har de og hvad synes i de ligner?
De skal først mal med akvarel maling og undersøge farverne ved at blænde dem på forskellige vis.
Vis hvordan de starter først med at tegne en cirkel midt på papiret med en farve og forsætte med at tegn rundt om den i forskellig farver. De kan så tage en vatpinde og dyppe den i vandet og mal oven på farverne og gøre dem våde så de kan blænde dem sammen og forsætte med at maler med den ny farve. Derefter kan de enten bruge den samme vatpind eller de kan også dyppe selv farvekridtet i vandet inden de tegne med dem og skiftevis maler eller tegne videre rundt om deres runde form imens de afprøver hvordan de forskellige farver er sammen. De kan lave en til forsøg med farverne når de er færdige med deres første cirkel, så at de har 2 forskelige – en for- og bagside til deres slikkepind.
Når maling er tørre klippe de deres cirkel ud og de voksne lime dem sammen med limpistolen på pinden.
Hundertwasser Sommerfugler og uro
Du skal bruge:
Peddigrør (klippet i ca. 30-40cm lange stykke – 1 til hvert barn)
Farvet kardus eller karton i A5 str. (man kan evt. vælge en begrænset palet af farver!)
Tykke Piberenser i forskellige farver
Saks
Farvekridt – Vandopløselig akvarel vokspastel fra Caran d’Ache
Akvarelpapir i A5 str.
vatpinde
Limstift
Lim pistol(varmlim) og patroner
Palletter
snor
Fremgangsmåde:
Brug evt. en Hundertwasser inspirerede malet cirkeler til at lim fast på sommerfugle vingerne, se opgave 17.
Start med at vis hvordan de skal folde deres valgt farve kardus, som bruges til vingerene, over i midten inden de lægger deres cirkel skabelon så at den ligger lidt hen over på den foldet kant, side inden de tegner rundet om den! Så at når man har klippet den ud og åbnet den op sidder vingerne sammen i midten.
Derefter vælge de en piberenser som bruges til kroppen. Vis hvordan de folder den over i midten og snor den rundt et par gange så at enderne er stadigvæk fri og stritter ud og kan blive til føler hornene, som de kan sætte en perler på. Tryk den piberens enden flad ind mod perlen når den er kommet igennem så at den ikke kan stikker.
Vingerne kan pyntes først. Man kan lime en Hundertwasser inspirerede malet cirkel på eller de kan også tegn/mal direkte på med farvekridt og evt. lim palletter også med limstift.
De voksne kan enten snor kroppen på enden af et stykke peddigrør eller bare lime den på undersiden af pinden med en limpistol og derefter lim forsigtig vingerne ovenpå den ende peddigrør, så de ses tydeligt når de vifter.
Hvis de laver 2 sommerfugle, kan de vælge at lave en uro ved at der bliver limet en sommerfugl på hver sin ende af peddigrøret. Den hænges med i snor fra midten.
Byg 3 D former – Modellervoks skulptur
Du skal bruge:
Modellervoks (helst en farve og have en masser små klumper klar med på bordet som de kan tag af hver gang de ville lave en ny form)
Tændstikker og små pinde
Evt. små træ perler/perle
Fremgangsmåde:
Tag evt. udgangspunkt i en cirkel, trekant og firkant med Bauhaus former som inspiration.
Start med at form deres lille klump modellervoks til en rundt bold – vis hvordan.
De kan øve sig ved at lave flere runde former evt. i forskellige størrelse, hvis de synes det er sjovt at prøve.
Derefter forsøg med at lave en firkantet form – start med en rund form og så lave siderne flade ved at trykke dem ind til bordet skiftevis.
trekanten er den sværeste form at laver, men man starte igen med den runde bold form – niv en side – så den bliver lidt spids inden man denne gang kun trykke 3 sider flad skiftevis, samtidig med at der bliver dannet 2 flader som bliver til forsiden og bagsiden.
Hvis de har lavet flere runde former f.eks., kan de prøve at sæt dem sammen og bruge dem som bygge klodser/sten og byg med dem for at skab en ny form.
Tag pinderne frem og vis hvordan de kan bruge dem til at evt. forvandle deres former om til noget andet – se hvad de finde på.
Stempel billeder
Du skal bruge:
Mosgummi
Saks
Tuscher
Stempelpuder
Papir
Skabeloner i en cirkel, trekant og firkant former (med evt. Bauhaus former som inspiration) eller andre ting man kan tegne runde om
Tykt pap, Øko pap plade eller pap fra emballage/frugt kasser skåret ud i små stykker eller små træ klodser (man kan også benyt vin propper)
Hobby kniv og ligger underlag til at skære pap ud med
Lim pistol(varmlim) og patroner
Tegne papir i ca. A3 str.
Fremgangsmåde:
Lav selv 1-3 stempler inden, så at man kan vise børnene hvordan de virker.
Tag evt. udgangspunkt i en cirkel, trekant og firkant med Bauhaus former som inspiration.
Tegn først med tusch, den form eller motiv man gerne ville have ens stempel skal være på et styk mosgummi, klip den ud og lim den på et styk pap, som man kan evt. skære ud efter man har limet den fast – så at den passer til stempels størrelse – man kan også bruge en vinprop og lim sit motiv på den, hvis den passer.
Vis hvordan de kan bruge skabelonerne til at skabe en form, ved at sætte dem sammen på forskellige måder kan man med de samme former skabe flere forskellige former/motiver (se billederne). Tegn rundt om de valgte skabeloner for at lave en omrids af det form-/motiv man gerne ville have. Bruge derefter nogle af stemplerne til at lave detalje eller mønstre som passer til den.
Billedskolen i Tvillingehallen er Københavns Kommunes Billedskole for børn og unge og hører under Børne- og Ungdomsforvaltningen.
Billedskolen tilbyder en lang række aktiviteter for børn & unge i Københavns Kommune.
Billedskolen er også et inspirationssted og videncenter for lærere og andre, der er interesserede i en levende udvikling af børnekulturen.
Hvis du har spørgsmål er du meget velkommen til at kontakte os.
Hvis du arbejder på Billedskolen kan du redigere hjemmesiden.