Tegneserieopgaver |
Læs mere om Inspiration til billedkunst
I tegneserier skal man flere ting på en gang – man skal både fortælle en historie, men man skal også give læseren en fornemmelse af, at tiden går, og at personen I historien bevæger sig rundt I det fantasirum man har sat den I.
Det kan man gøre, ved at tegne personens bevægelser. Når man gør det, sætter man også tempoet I sin historie lidt ned – der sker mindre, samtidig med at man bruger flere billeder. Men man får også en mulighed for at fortælle læseren noget om, hvem hovedpersonen er, uden at skrive det med ord.
Hvis du allerede har lavet en hovedperson – enten ved at lave opgaverne her på billedskolens hjemmeside om superhelte, eller ved at finde på en karakter ved at tegne med ting, eller hvis du har fundet på en figur for længe siden, som du gerne vil arbejde videre med, så vælg den person til den øvelse du skal lave nu.
Hvis du ikke har en hovedperson i baglommen, så er din hovedperson en pige på 10 år, som elsker at løbe og dyrke sport.
Du skal nu forestille dig, at din hovedperson lige har været ude at løbe, og er kommet ind af døren hjemme hos sig selv og er meget tørstig. Du skal tegne bevægelsen fra at hovedpersonen skænker sig et glas vand, til at den har drukket det.
Det vigtige i denne opgave er bevægelsen – at man kan følge vandets vej ned i glasset, glassets vej op til munden og hovedpersonens bevægelser mens den drikker og får slukket sin tørst. Når din hovedperson er færdig med at drikke, slutter din tegneserie.
Jeg har lavet den her tegneserie, med en person der drikker vand. Du kan vælge at lade dig inspirere, og efterligne med din hovedperson, eller du kan vælge at gøre det helt anderledes. Som du kan se, var min hovedperson ikke meget tørstig og ligner ikke en der har været ude at løbe. Faktisk er min hovedperson meget anonym – så jeg er sikker på din tegneserie bliver meget bedre end min!
Du behøver ikke bruge tekst i tegneserien.
Denne opgave bygger videre på opgaven, hvor du skal skabe en karakter til din tegneserie, ved at bruge materialer du ikke normalt tegner med. Måske du brugte stof, sten, garn, eller noget helt andet?
1) Du skal nu “oversætte” din karakter til en tegning. Kig på dit foto af karakteren og tegn efter så godt du kan. Brug gerne farver! Det er ikke vigtigt, at den ligner perfekt. Bare du har prøvet at tegne din figur.
Jeg gjorde det sådan her:
2) Nu skal du udforske din karakter – lære den at kende. Hvordan mon den ser ud, når den føler forskellige følelser? Tegn din figur som overrasket, vred, glad, ked af det. Hvis din figur viser en af følelserne i den første tegning, springer du selvfølgelig den følelse over. Prøv selv at lave den grimasse med ansigtet, som du forsøger at tegne. For nogle er det nemmere at tegne et smil, hvis de selv smiler.
3) Nu er du klar til at undersøge, hvordan din karakter opfører sig, hvis der sker noget for den.
Forestil dig, at din hovedperson er hjemme hos dig, og bor på dit værelse i en uge, i stedet for dig. Din hovedperson har taget sin egen fugl og fuglebur med. Men da din hovedperson vil åbne vinduet for at lufte ud, sker der noget! Fugleburet har ikke været lukket ordentligt, og fuglen flyver ud!
Tegn en stor ramme og 6 små rammer på et A4 papir. F.eks. sådan her:
(Det her er din skitse. Tegn med blyant. Når du har tegnet historien, kan du tegne rammer med lineal på et nyt papir og tegne alle billederne omhyggeligt og pænt og også farvelægge, hvis du har lyst.)
3) Start historien der hvor din hovedperson åbner vinduet og fuglen flyver ud. Tegn hvordan hovedpersonen reagerer – bliver den glad (For at fuglen nu er fri?), bliver den ked af det (fordi den er bange for den ikke får sin fugl tilbage?), bliver den overrasket (fordi den troede buret var lukket?)
– og hvordan forsøger hovedpersonen at få sin fugl tilbage?
Du bestemmer selv, om historien slutter med at hovedpersonen finder sin fugl eller ej.
God fornøjelse!
Denne opgave handler om at skabe en karakter sin tegneserie – og at få nye ideer, ved at lege med materialer.
Man kan “tegne” med mange ting, som ikke er blyant, tusch eller maling. Se f.eks. her, jeg er i gang med at brodere en tegneserie:
Har du nogensinde prøvet at tegne med nogle anderledes ting? Prøv f.eks. at se her, hvordan nogen har genskabt et kendt maleri med stofstykker lagt ud på gulvet:
Maleriet til venstre hedder ”Skriget” og er malet af Edward Munch. Fotoet til højre er en efterligning af maleriet, og lavet med en person der ligger på en masse stof.
Og her er det en der har fundet en masse sten, og lagt dem så de ligner maleriet “Bølgen” af Katsushika Hokusai:
Opgave:
Du skal lave et billedet af en karakter, som du skal bruge som hovedperson I en tegneserie.
Men du må ikke bruge hverken tusch, blyant eller maling til at lave billedet!
Du skal derimod finde ting derhjemme, at lave billedet af. Du må selv bestemme hvad du laver dit billede af. Men her er nogle idéer til, hvad du kan bruge:
God fornøjelse!
Denne opgave går ud på, at tegne en stribe om ugen i tre uger. Striberne handler om en drøm og slutter i 3. uge med, at hovedpersonen vågner.
I kan se den første stribe om min drøm her. I næste uge bliver fortsættelsen lagt her på siden, og ugen efter kommer slutningen.
Jeg har tegnet rammerne bølgede, fordi jeg synes det ser drømmende ud, og rammen om det allersidste billede skal være firkantet, når jeg når dertil .
Så find på en historie om en drøm og tegn en stribe på 3 eller 4 billeder, ligesom jeg har gjort.
Her er lidt hjælp til, hvordan man kommer i gang:
Prøv at komme i tanke om en drøm I har haft, som I kan fortælle som tegneserie. Og hvis ikke I kan komme i tanke om en, så øv jer i at huske, hvad I lige har drømt hver gang I vågner, og hav eventuelt et stykke papir og en blyant ved siden af sengen, så I kan skrive det ned eller tegne det, inden I glemmer det igen. OG man må ændre på drømmen alt det man vil og finde på nye ting, som man synes gør den til en god tegneserie. Man kan også tage dele fra forskellige drømme og blande dem sammen og tilføje ting man synes passer ind.
En opgave i 7 dele, lavet af tegneserienetværket Yngel. Doktor Yngel kommer til tegneundsætning, og hjælper dig med at få gang i tegnearmen når du har allermest brug for det.
Det er meningen, at man laver en del af opgaven hver dag – men du bestemmer selv, om du vil lave flere dele samme dag.
Nogle af dagene, skal man finde billeder ved hjælp at et hashtag på instagram.
Hvis ikke du har en instragramkonto, så gør du sådan her:
1) Skriv www.instagram.com i din internetbrowser. Klik nede i den linje i bunden af skærmen hvor der står “hashtags”:
2) I søgefeltet der kommer frem i toppen af skærmen, skriver du det hashtag, du er blevet bedt om at lede efter og trykker enter. Du kan nu kigge på alle de billeder der kommer frem.
Her kommer opgaven:
Denne opgave går ud på at tegne en tegneserie på én side helt uden ord. Og der skal være mindst tre af de her ting med i historien: En postkasse, Et æg, En måne, En dør, Kage, En sol, Et billede, Et vindue, En el-pære.
Gør sådan her:
Denne opgave er en lille tegneserie om et øjeblik i jeres eget liv.
Der skal være 3 billeder på et stykke A4-papir:
1. På første billede tegner I jer selv på jeres værelse eller i jeres stue
2. På næste billede skal I tegne et zoom ind på det I er igang med. Måske er det et spil I spiller, en tegneserie I læser, en tegning i tegner, eller et kæledyr i aer. Eller noget helt andet
3. På tredje billede ser man, hvordan der ser ud udenfor jeres vindue
OG på alle tre billeder skal der være en tekst-kasse, hvori der står en tanke. Det kan være I tænker på, at I savner jeres venner, eller på en sjov film I har set eller på, hvad I håber I skal have til aftensmad. Det kan være hvad som helst.
Her kan I se et eksempel:
Find på fantasi-virusser! Man tegner forskellige virusser og de mennesker eller dyr eller væsner, som er smittet af virusserne. Her kan I se to eksempler på virusser og de stakler, der er blevet smittet. Kan I gætte hvilken slags virusser de er?
Vi har fundet på de her virusser, som I kan bruge, og så finder I sikkert selv på mange flere:
Danse-virus
Raseri-virus
Snot-virus
Kærlighedsvirus
Nuttethedsvirus
Dovenskabsvirus
Man bestemmer selv om man vil tegne med farveblyanter, tusch, vandfarver, blyant eller om man vil klippe dem i farvet papir
Tag et stykke papir A3 eller A4 og en blyant frem. Tegn nu mindst 6 store firkanter i rækkefølge ud over hele papiret. Tegneserien skal handle om alle de gryder og tallerkener, skeer og glas, der hver dag er spærret inde i mørket bag de lukkede køkkenskabsdøre hjemme hos Jer. De vil gerne ud og se sig omkring og ikke stå i stive, lige stabler.
Tegn nu køkkentingene med øjne, næse og mund, hænder og ben og lad dem suse på opdagelse rundt i Jeres hjem. Nogen gryder åbner måske lågen forsigtigt, andre smækker bare lågen op og vil UD i en fart, snubler måske over et æggebæger i farten
Du kan farve tegneserien, men hvis du kun bruger blyant , så husk du kan få mange forskellige farver grå og sort frem. Det kommer an på hvor blødt eller hårdt du trykker blyanten. Du kan også lige se om det er en HB eller HB 2 eller måske 4, du tegner med.
Her får I 8 små opgaver lavet af tegneserienetværket Yngel. Det er meningen at man løser én hver dag i otte dage. I kan lave dem alene eller sætte hele familien til at lave dem hver især!
Når der står 1-4 billeder, menes der, at I enten kan lave en tegning, en satiretegning, en stribe eller en lille tegneserie – men man må højst lave fire billeder.
Du vælger selv, hvordan du laver billederne, hvis du laver mere end et billede – om du laver et billede på hver side, eller om du laver flere billeder på samme side, som f.eks. tegneserieskabere Julie Rau har gjort her:
Husk at du kan bruge tekstbobler og talebobler, selv når du kun laver et billede. Ligesom tegneserieskaberen Ina Korneliussen har gjort her:
Doktor Yngel inspirerer hver dag til, hvad du skal tegne.
Billedskolen i Tvillingehallen er Københavns Kommunes Billedskole for børn og unge og hører under Børne- og Ungdomsforvaltningen.
Billedskolen tilbyder en lang række aktiviteter for børn & unge i Københavns Kommune.
Billedskolen er også et inspirationssted og videncenter for lærere og andre, der er interesserede i en levende udvikling af børnekulturen.
Hvis du har spørgsmål er du meget velkommen til at kontakte os.
Hvis du arbejder på Billedskolen kan du redigere hjemmesiden.