Opgave 38

Opgave undervejs

Opgave 38

Opgave undervejs

Staldgade 35
1699 København V
T: 3366 4640
E: billedskolen@​­kk.dk
  • Om billed­skolen
  • Aktivi­teter
  • Kalender
  • Viden­center
  • IN ENGLISH
  • Inspiration til billed­kunst
  • Billed­kunstopgaver
  • Opgave 38
Staldgade 35
1699 København V
T: 3366 4640
E: billedskolen@​­kk.dk

Aktivi­teter   >   Inspiration til billed­kunst   >   Billed­kunstopgaver   >   Opgave 38

STORM P-MASKINER

Storm P-maskiner, Rube Goldberg-maskiner, Deux ex Machina, Pythagora Switch Devices, Contraptions, Kædereaktions-forløb … kært barn (og kære maskiner) har mange navne.

Du kender sikkert den danske multikunstner, Storm P’s skøre maskiner (ellers er der et par eksempler hér, der viser sjove – og temmelig komplicerede – måder at få enten babyen til at sluge en pille, eller “Den nemmeste måde at få en ældre herre til at tage en skefuld levertran”):

Storm P. tegnede sine skrupskøre maskiner for omkring 100 år siden. På nogenlunde samme tid arbejde den engelske tegneserietegner, Heath Robinson, og den amerikanske opfinder, Rube Goldberg, med lignende tosserier.

Fælles for deres “opfindelser” er, at de på overdrevet vis udfører en opgave – tit en ganske ubetydelig, eller ligefrem nyttesløs én, der sættes i gang med en simpel handling, der starter en kædereaktion.

Eksempelvis disse to genialiteter af Rube Goldberg, den ene er en elegant måde at få sandet ud af skoene, når man går på stranden.

Den anden er en automatiseret opstilling til at skære toppen af morgenægget (det kræver dog en vis portion tålmodighed, da man bl.a. skal vente en rum tid på, at blomsten (H) gror nok til at skubbe til stangen (I), der ved hjælp af snoren (J) affyrer pistolen (K), der forskrækker aben (L) osv., osv.

Heath Robinsons farvestrålende tegninger er lige så smukke, som de er skøre.

Nedenfor er tre eksempler på opfindelser. Den første kan hjælpe dig med at komme tidligt op om morgenen (og give dig ondt i ørene), den anden er nærmest uundværlig for den luddovne velhaver, der ikke orker at løfte skeen med ærter hele vejen op til munden.

Den tredje viser såvel Robinsons opfindsomhed, som hans fremsynethed. han opfandt nemlig denne rasende smarte måde at tage en selfie på afstand – længe før selfiestangens opfindelse. Alt der kræves er et kamera på stativ, en selvudløser med luftpumpe, lidt snor og et gammeldags, mekanisk jernbanesignal … og så er det ellers bare at vente på toget. Såre simpelt.

Der Lauf der Dinge – Tingenes (for)løb

Også i nyere tid er der folk, der arbejder med kædereaktions-maskiner.

Et af de mest berømte eksempler er den fænomenale, ikoniske kunstfilm af den schweiziske kunstnerduo, Fischli/Weiss, Der Lauf der Dinge.

I en stor lagerhal arbejdede i de i to år på at opbygge et ca. 30 meter langt forløb.

Selvom der udelukkende er brugt rå og beskidte dele (jernrør, træklodser, plastikflasker, dimser og dingenoter), der formentlig er fundet på den lokale genbrugsstation, er der en lethed og ynde over værket, nærmest som en velkoreograferet ballet.

Jeg vil anbefale enhver – både børn og voksne – at se (i det mindste noget af) den.

Den varer en halv time, men man kan svømme helt væk og glemme tiden, som var man hypnotiseret, når man ser de mange fortryllende påfund.

Link til Der Lauf der Dinge:

https://www.youtube.com/watch?v=fXo7YUP-J3w

Et andet sted, du kan se opfindsomme kædereaktioner er et sjovt, japansk tv-program for børn, hvor de såkaldte Pythagora Switches (et andet navn for Storm P-maskiner) er et fast indslag (se link, eller lav en videosøgning på Pythagora Switch Japan).

https://thekidshouldseethis.com/post/75046352946

Endelig vil jeg nævne en musikvideo af bandet OK Go, der er kendt for altid at lave nogle meget (læs: meeeget) omstændelige, komplicerede musikvideor, der både kræver en masse tid, hjælpere og forrygende koordination. Deres sang, “This Too Shall Pass” er et herligt eksempel på en Rube Goldberg-maskine, der i dén grad er værd at se – og musikken er heller ikke ringe:

https://www.youtube.com/watch?v=qybUFnY7Y8w

Opgave til billedskoleelever

Tegn din egen Storm P-maskine, gerne med korte beskrivelser/vejledninger, der kan give lidt “mening til galskaben”.

Du kan holde dig til sort/hvid, som Storm P. og Rube Goldberg, således kan du give tegningen karakter af et diagram/teknisk tegning.

Du kan også vælge at farvelægge din tegning a la Heath Robinson.

Hvis du har mod på det, så byg dit eget forløb/din egen maskine (måske dén, du har tegnet).

Brug alt mellem himmel og jord, lige fra glaskugler, golfbolde, fodbolde, byggeklodser, dominobrikker, køkkengrej, gummistøvler, opvaskestativ, ventilator, papkassepap, snore, stole, balloner osv., osv., men undlad for guds skyld at bruge ild, vand i større mængder, levende dyr og småsøskende – det vil dine forældre formentlig ikke sætte pris på.

Til dine egne maskiner/forhindringsbaner/kædereaktioner kan du finde inspiration i alle de nævnte eksempler, men start med helt simple, korte forløb.

Sørg for en lille hældning på din bane (træplader, papkassepap el.lign.), så kuglen triller af sig selv.

Når du er blevet fortrolig med metoden, kan du udbygge banen og øge sværhedsgraden.

Måske kan du få kuglen til at skubbe til et led, der er højere oppe – det kan være noget af en udfordring, men betyder, at banen kan fortsætte “i det uendelige”, uden at hele forløbet behøver at være ned ad bakke.

Det kan være, du kan aflure nogle tricks, ved at nærstudere nogle af videoerne?

Det kræver som regel en del tålmodighed og en masse forsøg, før det lykkes at lave den perfekte Storm P-maskine, men tab ikke modet – og keep it simple.

Husk på, at det tog to voksne kunstnere hele to år at lave Der Lauf der Dinge, og i slutningen af musikvideoen med OK Go kan du se, hvor mange medhjælpere, bandet har brugt.

Optag gerne en lille film af din maskine i funktion.

Held og lykke, hyg og byg.

Joachim von Westen

Billedkunstopgaver

Læs mere om Billedkunstopgaver

Billedskolen i Tvillingehallen er Københavns Kommunes Billedskole for børn og unge og hører under Børne- og Ungdomsforvaltningen.

Billedskolen tilbyder en lang række aktiviteter for børn & unge i Københavns Kommune.

Billedskolen er også et  inspirationssted og videncenter for lærere og andre, der er interesserede i en levende udvikling af børnekulturen.

Hvis du har spørgsmål er du meget velkommen til at kontakte os.

Hvis du arbejder på Billedskolen kan du redigere hjemmesiden.