Snak omkring selvportræt, selviscenesættelse og selfies. Lys/skygge – Det gode billede.
Skoleklasser eller mindre hold. Alderstrin 6. klasse - 3. g.
Efter aftale. min. 6 undervisnings timer.
Billedskolen eller ude på skolerne. Kræver computerudstyr, kameraer/mobiler.
Hvis forløbet afvikles på udebane kræves det at underviser på forhånd ved hvilke programmer der er tilgængelige i forhold til forberedelse af processen fra foto til stencil i lag. Fotos kan laves på stedet efter oplæg, såfremt der er mulighed for at overføre til skolens computere uden at det tager for lang tid. Printpapir i kartonkvalitet skal kunne printes på A3 printer, eller kopieres på fra A4 print. Vigtigt at have ordentlige skæreunderlag og hobbyknive. (Helst små metal hobbyknive med ekstra blade). Plaster ved hånden så man ikke bruger tid på at lede efter det.
Spray skal kunne foregå udendørs i læ med masker og afdækning. Vigtigt at lave stramt system så ikke for mange sprayer samtidigt. Tørreplads forberedt på forhånd. Brug acryl spray fremfor kalkspray (alt for porøst og uholdbart).
Nok med to lag i stencil når det er portræt. Sort og hvid på mellemtone karton.
Læs mere om Tidligere billedprojekter 2015
Oplæg omkring selvfies/selvfremstilling & stencilkunst iøvrigt. Hvordan forbereder man et godt foto til stencils. Billeder tages og åbnes i billedbehandlingsprogram (photoshop hvis muligt og eleverne har adgang til det på klub/skole så de kan fortsætte selv, ellers hellere gratis programmer). Step by step gennemgang. Husk godt “gemmesystem” (Meget tydeligt). Udprint og skærearbejde. Evt. A4 print på kopi papir som kopieres over på kvalitets A3. (Hav tjek på arbejdsgangen før man går igang). Vigtigt at bruge lidt tid på hvad der virker godt – at vælge og fravælge detaljer. “Stier og øer” så stencil ikke bliver for skrøbelig.
Spray processen tager ikke så lang tid når alt er forberedt på forhånd. Lav lille spray- gennemgang så vi ikke får løbende maling etc. Husk sten på hjørnerne så vinden ikke driller.
Tjek på ophæng og formater på forhånd.
Lidt om hvordan det gik på Tove Ditlevsens Skole. 6. klasse/6. klasse: Klasserne var store og meget uro (2 klasser ud af 3). Vi havde lidt svært ved at holde tidsplan da lærernes forberedelse ikke var foretaget som aftalt (misforståelse omkring fotografering). Dette brugte meget tid. Selve computerdelen burde ikke tage mere end halvanden time, men her tog det meget lang tid da de fleste computere frøs og i det hele taget var meget slidte. Stor fordel at have en tegneplade fremfor mus da der er meget rense/pille arbejde på fotos.
Eleverne var meget opsatte på projektet og gjorde sig umage med at skære. De fleste kunne selv, nogle skulle have lidt hjælp til de svære steder. Gode snakke omkring hvad der skal bevares og hvad der skal væk – Stier indtil dele der svæver frit. Sjov proces og flotte resultater. Så flot ud i aulaen da de var hængt op. Vi brugte kalkspray, men næste gang vil jeg bruge acryl. Den anden er for kridtagtig og porøs.
Billederne hænger i overbygningens aula.
Forløb fungerer bedst med et mindre hold – 12 elever, eller med en velfungerende klasse. Forløbet består af mange elementer som skal være i orden før man kan gå videre og det er vigtigt at alle er med. Derfor kan der let forekomme ventetid, vigtigt at lærerne er med og har forberedt deres del godt, dvs. at foto er lavet som aftalt og der er tjek på printer, kopimaskine og netværk til at overføre billeder. Bedst at tage Billedskolens knive med så man har noget ordentligt, ligesom skæreunderlag. Det er svært for eleverne at overskue processen og det kræver at man forklarer hver lille del meget tydeligt. Men jeg er vild med forvandlingen fra billede til skygger og opdeling i lag – processen skaber mange gode snakke om billeder og metode. Dejligt at se eleverne der syntes det var sjovt. Skønt men krævende projekt at være underviser på.
Billedskolen i Tvillingehallen er Københavns Kommunes Billedskole for børn og unge og hører under Børne- og Ungdomsforvaltningen.
Billedskolen tilbyder en lang række aktiviteter for børn & unge i Københavns Kommune.
Billedskolen er også et inspirationssted og videncenter for lærere og andre, der er interesserede i en levende udvikling af børnekulturen.
Hvis du har spørgsmål er du meget velkommen til at kontakte os.
Hvis du arbejder på Billedskolen kan du redigere hjemmesiden.