En usædvanelig dame

Elisabeth Jerichau Baumanns liv og kunst

En usædvanelig dame

Elisabeth Jerichau Baumanns liv og kunst

Staldgade 35
1699 København V
T: 3366 4640
E: billedskolen@​­kk.dk
  • Om billed­skolen
  • Aktivi­teter
  • Kalender
  • Viden­center
  • IN ENGLISH
  • Billed­projekter for skole­klasser
  • Tidligere års billed­projekter
  • Tidligere billed­projekter 2015
  • En usædvanelig dame
Staldgade 35
1699 København V
T: 3366 4640
E: billedskolen@​­kk.dk

Aktivi­teter   >   Billed­projekter for skole­klasser   >   Tidligere års billed­projekter   >   Tidligere billed­projekter 2015   >   En usædvanelig dame
9 nov - 27 nov 2015

En usædvanlig dame/ Romantikken – europæisk naturalisme og orientalismen

Et animationsprojekt hvor der arbejdes med fortælling og flyttefilmteknik i en skabende proces.

Undervisning: I projektet stifter eleverne bekendtskab med en spændende og usædvanlig malerinde; Elisabeth Jerichau Baumann, af polsk/tysk oprindelse, som blev verdensberømt samtidig med at hun blev meget dansk gennem ægteskabet med billedhuggeren Jens Adolf Jerichau. Hun satte 9 børn i verden, talte 8 sprog og rejste ofte alene til alle hjørner af Europa, Tyrkiet og Egypten. Hun malede portrætter og genremalerier af konger, fyrster, arbejdende folk og tiggere.

Produkt: Korte flytte-/animationsfilm som samles på en dvd ved filmens premiere og efterfølgende lægges ud på YouTube.

Underviser: Annemette Karpen

Assistenter: Morten Plesner og Gabriel Tiedt Lange

Klassetrin: 5. – 6. klasse / uge 46, 47, 48 – 2015

Tidligere billedprojekter 2015

Læs mere om Tidligere billedprojekter 2015

Før vi startede på workshoppen havde Annemette besøgt klasserne på de respektive skoler og indført eleverne i Elisabeth Jerichau Baumanns spændende liv og kunstneriske virke. Da dette jo var et langt og begivenhedsrigt liv med en vanskelig kunstnermand, ni børnefødsler, en stor produktion af malerier og rejser til næsten alle europæiske lande samt Ægypten og Tyrkiet, blev vi enige om at hver klasse skulle tage en del af hendes liv: ungdom indtil giftermålet, den gifte modne kunstnerinde og den sidste del af hendes liv efter 50 årsalderen, hvor der var den største rejseaktivitet. Derefter blev vi enige om de begivenheder, vi ville have med i filmen, og derpå gik Annemette hjem og tegnede storyboard.

Da vi mødtes på Billedskolen indførte Annemette eleverne i klædedragtens skiftende udseende fra 1820-1880, hvor der især for EJB’s vedkommende skulle skabes tidsvarende og forskellige rejsedragter, balkjoler, malerkitler etc. til brug gennem filmene. Assistenterne Morten og Gabriel fandt billedmaterialer vdr. forskellige køretøjer og skibe i tidens stil. Morten havde også printet flere af hendes kendte malerier ud, så vi havde hendes malerkunst lige for øjnene af os. Derefter valgte eleverne hver en figur og skabte en tegning af den. Denne tegning skulle nu omdannes til en slags sprællemand i kulørt karton, have tegnet ansigtstræk, frisure og detaljer på tøjet, klippes ud og sættes sammen med hæftemasse. Alle de færdige figurer blev samlet på en stor plade og sat op på væggen.

De følgende to dage skulle alle baggrunde skabes. Det var stuer og ateliéer, gadepartier, marker, Alperne og havet. Vi gennemgik simple regler for perspektiv for at få dybde i indendørsrum og landskaber. Der blev også brug for at studere hestedroscher, omnibusser, damptog, bærestole og dampskibe.

Mens alt dette stod på, havde Annemette lavet et lydmanuskript. Onsdag og torsdag blev anvendt til dette og afslutningen på torsdagen blev anvendt til indtaling af replikker og lydeffkter. Eleverne lagde stemme til deres egne figurer.

Den sidste dag blev anvendt til filmoptagelse billede for billede i flyttefilmsteknik. Scenerne blev lagt i rækkefølge med de figurer og rekvisittter, der skulle anvendes i de enkelte scener.

Annemette fungerede som instruktør, assistenten Gabriel stod for filmoptagelsen og eleverne kom ind tre og tre og filmede. Efterfølgende blev der redigeret og lagt lyd. Der skulle vælges  baggrundsmusik lægges rulletekster. I denne arbejdsproces har eleverne fået et stykke kulturhistorie rundt om en meget usædvanlig og produktiv indvandrer kunstnerinde. De har lært at designe en figur og omskabe den til en brugbar flyttefilmsfigur. Derudover har de lært at designe landskaber og indendørsrum med et perspektiv, som skaber en tredimensionel dybde. De har også lært at bruge deres stemmer, så de kom til at passe til de valgte figurer. Endelig har de fået indblik i den opmærksomhed og nøjagtighed, der skal til, når man skal animere de enkelte figurers gang, løb, hoppen og dansen. Når alle disse forskellige arbejdsprocesser lægges sammen har man en færdig film på 5-6 minutter.

Det første skridt i arbejdsprocessen var at høre om og se hvordan tøj og køretøjer så ud i midten af 1800 tallet.
Derefter valgte hver barn en figur som skulle designes.
Derefter skulle figuren laves som en sprællemand.
Hver kropsdel klippes nøjagtigt ud og hæftets sammen med hæftemasse
Så er alle figurer, bærestol og skib færdige.
Fru Jerichau måtte have mange forskellige kjoler da hendes liv spændte over mange år.
Så var det tid til at lave baggrunde.
Der skulle bruges en 15-16 baggrunde pr. filmdel.
For at lave en slags 3D effekt måtte der tages hensyn til perspektivet.
Også pyramiderne blev besøgt at fru Jerichau iført krinoline
Så var det tid til filmoptagelse
Figurerne skulle kun rykkes et par mm. af gangen.
Til sidst bliver der indtalt lyd.

Tilbagemeldingen fra de tre klasser var meget positiv. Vi nåede at tale med alle de deltagende klasser til visningen.

Der var elever der lagde vægt på, at der havde været en rar og god stemning i værkstedet.

Nogle nævnte at det var sjovt at tegne motiverne og klippe ud.

En sagde at det var spændende at lære om Lisinkas liv og alt det hun havde oplevet.

De fleste, næsten alle, gav udtryk for at det havde været en god oplevelse at være på Billedskolen og at deltage i dette forløb. Ingen gav udtryk for det modsatte.

Lærerne oplevede et god fagligt udbytte, både billedkunstfagligt; teknisk og æstetisk, danskfagligt; opbygningen af en fortælling, øve dialog og indtaling, matematik: arbejde med det tredimensionelle, størrelsforhold, forsvindingpunkter – perspektiv.

God ide: Nogle elever sagde at de efterlyser en opgave sidste dag, mens de andre optager. kan man overveje det? Kan man skrive at dekan lave plakater for filmene, for at bruge tiden bedst muligt?

Et ønske fra en af lærerne var at få et kursus (på Billedskolen) i digital animation – evt. i programmet Imotion?

Billedskolen i Tvillingehallen er Københavns Kommunes Billedskole for børn og unge og hører under Børne- og Ungdomsforvaltningen.

Billedskolen tilbyder en lang række aktiviteter for børn & unge i Københavns Kommune.

Billedskolen er også et  inspirationssted og videncenter for lærere og andre, der er interesserede i en levende udvikling af børnekulturen.

Hvis du har spørgsmål er du meget velkommen til at kontakte os.

Hvis du arbejder på Billedskolen kan du redigere hjemmesiden.