Hvad dyrene så og sagdeSkulptur-og maleprojekt |
En rejse fra tegnestudier og farvelære til skulptur og akvarel.
Den første dag arbejder eleverne med tegnestudier af dyr og farvelære. På anden dagen omsættes studietegning til en figur i 3D ca. 20 cm og den sidste dag udføres en akvarel, hvor dyrets fortælling, tegning, farver og deres virkemidler og akvarelteknikker er i spil.
Læringsperspektiver:
Underviser: Inger Winther
2. - 3. klassetrin
Uge 22; mandag, tirsdag og onsdag, eller uge 23; tirsdag, onsdag og torsdag, eller uge 24; mandag, tirsdag og onsdag. alle dage kl. 9 - 13.
Billedskolen i Tvillingehallen
Tilmeldingen er åben fra 13. maj til 17. juni 2016
Læs mere om Tidligere billedprojekter 2017
Figurerne i 3D var fordelt så klasse A og C udførte høns og klasse B ræve.
1.dag – Studietegning, farvelære og skelet i 3D
Efter en kort intro om projektets indhold blev der udført studietegning af dyr med blyant i A3 format. skravering og struktur var i spil.
Ud fra billedmateriale blev der gennemgået farver – grund og komplementær, kolde og varme, pastel og jordfarver samt akvarelæsken og det at arbejde med en pensel. Farvelæren blev udført på akvarelpapir, hvor omridset af dyr blev tegnet og alverdens cirkler med akvarelfarve blev malet på dyret også laserende, for at opdage nye farver.
Efter fremvisning af skeletbygning med materialerne elephantwire, køkkenrulle, ståltråd, staniol og malertape blev klassen delt op i mindre grupper, så der var en voksen for hver gruppe, der kunne guide eleverne igennem processen.
2. dag – Montering af silkclay på skelet, udsmykning af dyr og skitsetegning: Hvad dyrene så og sagde
Der var fællessamtale, hvor elever fortalte om hvor deres dyr levede. Dyret skulle via kolorit og ornamentik udtrykke dette.
Fremvisning af montering af silkclay på skelet. En klump silkclay skulle trykkes flad ca 20 x 15cm og 0,8 cm tyk. Enten kunne de givne farver bruges eller der kunne blandes nye. Det var vigtigt at glatte silkclayen.
Dyrene blev udsmykket.
Eleverne skulle nu skrive ca to linjer om hvad dyret sagde og tegne en skitse, hvor dyret var, hvad der skete og hvem der også var der sammen med dyret. Nat eller dag og hvilken årstid var også i spil. Der blev vist eksempler på et kalligram og elever fik også til opgave, hvordan og hvor teksten skulle skrives på billede.
3. dag – Typografi, fra skitse til akvarelpapir og fremvisning af akvarelfarveblyanter
Der blev vist og uddelt eksempler på skrifttyper og der var fællessamtale om hvor og hvordan teksten skulle skrives med læselige bogstaver samt det at overføre en skitse til et større format. Der blev tegnet.
Fællessamtale om kolorit og hvilken farvestemning elevernes billeder skulle have. Ligeledes fremvisning af akvarelfarveblyanters muligheder. Og så blev der malet med akvarelfarver og farveblyanter. Alle blyantstreger blev tegnet op med almindelig farveblyant i sort eller anden farve. Og billederne var hermed færdige.
Projektet blev afsluttet med fremvisning af alle værker og deres fortællinger og evaluering.
Et godt ‘erfaringsprojekt. Der er en naturlig sammenhæng fra den ene opgave til den anden og et godt flow igennem værkstedet: Skitsetegning af en ræv – lave silhuet af ræven ud fra tegningen – arbejde videre med silhuetten med brug af farvelære og akvarel – lave historien – skrivning – komposition af tekst ind i billedet – ræv bliver skulptur gennem introduktion af nye materialer og til sidst bliver ræven genstand for leg og nye historier osv. Enkle instruktioner fører videre til den næste opgave og det hele bygger sig op på en forståelig måde for eleverne.
Ved overgangen fra dag 2 til dag 3 er det vigtigt at huske, at alle skitser skal være tegnet, teksten skal være skrevet og det skal være besluttet, hvor teksten skal placeres i billedet.
De sidste to timer af værkstedet er der meget der skal være færdigt, vi går rundt og hjælper f.eks med at få malet de store flader til baggrunde.
Skitsebogen, som vi selv producerer af 3 foldede ark A3 super tegnepapir, er god for eleverne at vende tilbage til når en opgave skal løses eller når der er lidt ekstra tid inden næste opgave. Vi kan overveje at bruge kopimaskinen til produktionen næste gang eller bestille færdige skitsebøger.
Generelt skal vi huske, at eleverne ikke skal have en ny information ind over noget de lige har fået besked om at gøre. En anden ting er, at 3. klasser har ikke nødvendigvis et krav om at skave korrekt når de skriver, så tekster skal ikke rettes.
Ferniseringen var rigtig god, og ideen om pop-op-udstilling med billeder på tøjsnore er fint af og til, da eleverne kan tage deres ting med hjem med det samme og der ikke er noget at forholde sig til med nedtagning og afhentning af værker. Inger havde arrangeret, at der til ferniseringen var puslespil af kendte kunstværker, som eleverne kunne hjælpes ad med at samle og der var oplæsning af en god historie til afrunding af dagen på Billedskolen.
Billedskolen i Tvillingehallen er Københavns Kommunes Billedskole for børn og unge og hører under Børne- og Ungdomsforvaltningen.
Billedskolen tilbyder en lang række aktiviteter for børn & unge i Københavns Kommune.
Billedskolen er også et inspirationssted og videncenter for lærere og andre, der er interesserede i en levende udvikling af børnekulturen.
Hvis du har spørgsmål er du meget velkommen til at kontakte os.
Hvis du arbejder på Billedskolen kan du redigere hjemmesiden.