Følelser og temperamenter i kunsten

Et tegne- og maleprojekt 2.-3. kl.

Følelser og temperamenter i kunsten

Et tegne- og maleprojekt 2.-3. kl.

Staldgade 35
1699 København V
T: 3366 4640
E: billedskolen@​­kk.dk
  • Om billed­skolen
  • Aktivi­teter
  • Kalender
  • Viden­center
  • IN ENGLISH
  • Billed­projekter for skole­klasser
  • Tidligere års billed­projekter
  • Tidligere Billed­projekter 2018
  • Følelser og temperamenter i kunsten
Staldgade 35
1699 København V
T: 3366 4640
E: billedskolen@​­kk.dk

Aktivi­teter   >   Billed­projekter for skole­klasser   >   Tidligere års billed­projekter   >   Tidligere Billed­projekter 2018   >   Følelser og temperamenter i kunsten
22 okt - 7 nov 2018

I dette projekt skal eleverne arbejde med, hvordan følelser og temperament kan udtrykkes i billedkunsten og der er plads til at eleverne virkeligt får lov til at fortælle deres egen historier – både enkle vigtige hverdagsfortællinger, men også de rørende historier om familie, venskaber, liv og død.

I projektet ser vi på værker fra kunsthistorien med vægt på den norske kunstner Edvard Munch (1886-1944), de franske kunstnere Vincent van Gogh (1853-1890) og Paul Gauguin (1848-1903). Der fokuseres på billedernes tema, kolorit og komposition. Ligeledes lyttes der til musik komponeret i perioden.

Læringsperspektiver:

  • Eleverne gennemgår forskellige forskellige øvelser udført i skitsebog og på akvarelpapir
  • Eleverne får kendskab til forskellige tegne- og maleredskaber.
  • Eleverne får kendskab til farvelære og farvernes virkemidler.
  • Eleverne får kendskab til kropssprog og udtryk som virkemidler i billeder
  • Eleverne lærer om billedkomposition og at arbejde med kalligrafi og tekst i billeder.
  • Eleverne får mulighed for at fortælle deres egne historier i billeder med tekst.

Det endelige værk er en akvarel i stort format, hvor elevens fortælling bliver illustreret i ord og billede.

DELTAGERE

Vesterbro Ny Skole, 2 D, Vibenhus Skole 3. Y

HVORNÅR

2018 - Uge 43, uge 44 eller 45: mandag, tirsdag og onsdag. Alle dage kl. 9-13.

HVOR

Billedskolen i Tvillingehallen

UNDERVISERE & ASSISTENTER

Inger Winther, Underviser

Som forberedelse til projektet skal hver elev skrive en tekst på ca. 4 – 5 linjer om en oplevelse, der har gjort stort indtryk. Teksterne medbringes til Billedskolen.

Tidligere Billedprojekter 2018

Læs mere om Tidligere Billedprojekter 2018

1.dag – Kolorit, stemning og farvelære

Gennemgang af værker af Edvard Munch og Vincent van Gogh, hvor der var fokus på tidens temaer, symboler, malemåde og især kolorit. Som kontrast blev der også vist værker af Turner, L.A. Ring og et af van Goghs tidligere værker for at vise det store spring der skete i perioden ca 1880 mht. koloritten. Der blev lyttet til musik fra før perioden – Chopin, selve perioden – Grieg og Rachmaninov og efter perioden – Shostakovich for igen at synliggøre perioden men med øret.

“Farvelære og skitsebogen”. Gennemgang af farver: Grund og  komplementærfarver, varme og kolde farver, jordfarver, dækkende og transperante farver. Hver elev fik til opgave at male og blande forskellige 4 gule, røde, blå, orange, grønne, violette og 5 jordfarver i deres skitsebog.

“Et hus i glæde”. Hver elev tegnede i skitsebogen ud fra tema med farveblyanter i en grund og komplementærfarve, hvor også symboler var i spil.

“Tegn din sidemand”. Gennemgang af kroppens opbygning og hvordan kroppen i forskellige stillinger udtrykker følelser. Hver elev skulle vælge en følelse og sidemanden skulle med kroppen udtrykke den følelse og tegne “modellen” med farveblyanter i en kold og varm farve. Eleverne udførte opgaven på skift.

2. dag – Billedkomposition og skitse til det store billede

“Gennemgang af billedkomposition”. Hvad består et billede af? Hvem er der? (figurer), Hvad sker der? og hvor sker det? (rummet) og symboler for dag og nat m.m. Der blev bl.a. vist skitser af Munch.

“Skib i stormvejr”. (temaet var forskelligt fra klasse til klasse) Gennemgang af akvarelfarveblyanter og laveringsteknikker samt at tegne med flere blyanter ad gangen. På akvarelpapir tegnede hver elev med akvarelfarveblyanter situationen og derefter blev stregerne laveret. Koloritten skulle understrege stemning.

“Fra tændstikmand til menneske”. Gennemgang af kroppens opdeling og opbygning og hvordan en tændstikmand kan  komme til at ligne et menneske ud fra en “forvandlingstegning”. Et redskab når der skal tegnes stort. To klasser fik den opgave.

“Skitse til det store billede”. Ud fra elevernes medbragte fortællinger blev der gennemgang af deres indhold og hvordan fortællingerne kunne omsættes til billeder, hvor deres tekst også skulle indgå evt. som kalligram. Hver elev udførte en skitse på helt opslag i skitsebogen (A3), for også at øve sig i at kunne tegne stort.

3. dag – det store billede og kolorit

Gennemgang af elevernes skitser, hvilken kolorit, der passede til deres fortællinger, typografi og hvordan man overførte en mindre tegning til en større. Eleverne udførte det store billede på akvarelpapir i fransk format 61 cm x 50 cm med akvarel, dækfarver til de store flader og farveblyanter.

Projektet blev afsluttet med billedsamtale, fremvisning af alle billeder og evaluering.

-Fra tændstikmand til menneske
Maleøvelse med akvarelfarveblyanter-
-Tegneøvelse – Et glad hus
-Fra skitse til stort billede
-Det store billede males
-Det store billede males
-Billeder fremvises og evluering

Billedskolen i Tvillingehallen er Københavns Kommunes Billedskole for børn og unge og hører under Børne- og Ungdomsforvaltningen.

Billedskolen tilbyder en lang række aktiviteter for børn & unge i Københavns Kommune.

Billedskolen er også et  inspirationssted og videncenter for lærere og andre, der er interesserede i en levende udvikling af børnekulturen.

Hvis du har spørgsmål er du meget velkommen til at kontakte os.

Hvis du arbejder på Billedskolen kan du redigere hjemmesiden.