Tidligere Billedprojekter 2018 |
Disse projekter er fuldt bookede – dem kan man ikke tilmelde sig.
Kig efter Tilmelding til skoleåret 2018-2019 under Billedprojekter for skoleklasser.
Læs mere om Tidligere års billedprojekter
Matematik og kunst opfattes ofte som hinandens modsætninger, men i virkeligheden har de mange mødepunkter og ligheder (f.ex. den abstrakte dimension). På trods af forskellene i deres interne logik og disciplin åbner de begge for en ubegrænset kreativitet.
Forbindelsen og dialogen mellem de to discipliner har altid været tydelig og har f.eks. været en vigtig forudsætning for arkitekturen, i brugen af proportionskanoner / skemaer, i anvendelsen af det gyldne snit, i centralperspektivet, eller i konstruktionen af mønstre og ornamenter.
Matematik har været brugt i kunstneres bestræbelser på at nå et æstetisk ideal. Flere af de matematiske / geometriske begreber og fænomener gør sig bedst og tydeligst gældende i visuelle former – f.eks. fraktaler og spejlinger.
I kunsten og arkitekturen findes der mange eksempler på, hvordan visuelle strukturer bestemmes og dannes af nogle på forhånd valgte matematiske principper.
I dette projekt, inspireret af relevante eksempler, skal eleverne skabe billeder og skulpturer indenfor en klart defineret matematisk ramme.
De skal undersøge og eksperimenteret visuelt med de valgte matematiske fænomener og principper, for ad denne vej, i en proces, at lære dem bedre at kende og for at nå til det færdige billedresultat.
Læringsperspektiver:
I dette projekt er der lagt op til, at skolen selv kommer med konkrete temaønsker, der så er blevet konkretiseret i en dialog / samarbejde forud for projektstart.
Som eksempler kan nævnes: konstruktion af geometriske former, beregning af flader, rumfang og volumen, alle regningsoperationer og brøkdele eller sandsynlighedsregning.
Projektet er indtil nu udført i forskellige udgaver både for skoleelever fra alle klassetrin og som seminar for lærere i København, Berlin og Wien.
Underviser: Wojciech Laskowski
Design handler om at løse problemer eller opfylde et behov. Men hvordan får man gode idéer ? Designer en flot form og finder de rigtige materialer ? Noget design er nye måder at lave ting vi allerede kender, mens andet design udspringer af nye skæve idéer eller smarte løsninger.
I forløbet skal eleverne først løse en konkret opgave:
A. ”En sikker beholder til et æg”
– og afprøve om løsningen virker !
Herefter arbejder eleverne med visioner, idéer og design:
B. ”Fremtidens sofahjørne” – idéer til et helt nyt møbel/opholdssted for børn og voksne
– skitse og model i 1:10
Læringsperspektiver:
Underviser: Annemarie Fiig
I dette projekt skal vi arbejde med udgangspunkt i de tanker og de filosofiske og til dels politiske ideer der var udgangspunktet for den Dadaistiske bevægelse i Europa i omkring år 1920.
Hvad er en rigtig dansk familie anno 2017? Det spørgsmål vil den anerkendte engelske kunstner Gillian Wearing forsøge at besvare i et nyt projekt i samarbejde med DR, Statens Museum for Kunst (SMK), Københavns Kommune og Kunsthal Aarhus.
En Rigtig Dansk Familie sætter familie under lup og i dette projekt på Billedskolen ser vi netop på, hvordan “vi” opfatter familien i dagens Danmark.
Vi vil beskæftige os med familieportrættet gennem tiden og eleverne skal med udgangspunkt i deres egen familie, lave et familieportræt som udtrykker en familie i vores tid.
Vi skal arbejde med blandform af tegning og udklip og klipper og klistrer et 3d udtryk frem.
(Det er en fordel at klassen selv har besøgt udstillingen En Rigtig Dansk Familie på Statens Museum for Kunst, inden besøget på Billedskolen.)
I dette projekt skal eleverne arbejde med, hvordan følelser og temperament kan udtrykkes i billedkunsten og der er plads til at eleverne virkeligt lov til at fortælle deres egen historier – både enkle vigtige hverdagsfortællinger, men også de rørende historier om familie, venskaber, liv og død.
I projektet ser vi på værker fra kunsthistorien med vægt på Edvard Munch, Vincent van Gogh og Paul Gauguin. Der fokuseres på billedernes tema, kolorit og komposition. Ligeledes lyttes der til musik komponeret i perioden.
Læringsperspektiver:
Det endelige værk er en akvarel i stort format, hvor elevens fortælling bliver illustreret i ord og billede.
Tematik: Fabeldyr er væsner som eleverne kender fra historiebøger, illustrationer, tegneserier og animation. Fabeldyr lægger op til at bruge sin fantasi og finde på usædvanlige egenskaber og udformninger.
Forløbet er delt op i tre discipliner: 1 dagen: Tegning, 2 dagen: Udskæring, 3 dagen: Udklip
Forløbsplan og Læringsperspektiver:
Dag 1:
Tegning og fantasi: Udgangspunktet for at lave sit eget mønster er tegning, så eleverne skal udfordres på tegning og udvikle deres billedsprog derigennem. Inspirationen kommer fra fotos af almindelige dyr og fabeldyr.
Eleverne skal lære en teknik til, hvordan man laver et mønster, altså hvordan man får en tegning til at fortsætte i uendelighed som på et tapet (fladedækkende mønster), hvor afstanden mellem mønsterelementerne er præcis den samme over hele fladen.
Eleverne skal få indsigt i en bredde af mønsterudtryk, ved at blive præsenteret for kendte kunstneres værker.
Dag 2:
Eleverne skal lære at lave trykblokke til monotryk med et simpelt materiale. Måske nogle har lavet linoleumstryk før, hvilket det kan minde om. De bruger tegning som afsæt til opgaven, stadig i temaet om Fabeldyr og fantasivæsner.
Dernæst skal de lære at trykke.
Dag 3:
Eleverne skal lære at lave tryk ved hjælp af en varmepresse og udklippet folie. De arbejder stadig i samme tema, og tager afsæt i egne tegninger. Vi skal denne dag trykke på stof, og eleverne skal lære processen at kende.
Endelige produkt/ værk:
1 dagen: Et mønster på papir pr. elev lavet vha. tegning og kopiering.
2 dagen: Et fælles værk i form af en lang løbebane af papir med trykte illustrationer/fabeldyr på, som eventuelt kan udsmykke skole efterfølgende.
3 dagen: Et fælles værk i form af 2 lange baner stof, hvor eleverne har trykt deres helt eget fabeldyr på. Denne kan ligeledes eventuelt udsmykke skolen i tiden efter udstillingen.
Udstilling på Musikskolen overfor Billedskolen.
Billedskolen i Tvillingehallen har gennem mange år udviklet et særligt undervisningskoncept for specialklasserne i Københavns Kommune.
Her arbejder vi med billedforløb, der tager udgangspunkt i det enkelte barn, med overskrifter der peger på elevernes identitet og hverdag, – hvert år på en ny måde.
Eleverne præsenteres for mange forskellige metoder og materialer og gennem projektet forsøger vi både at skabe en ramme hvor eleverne udfordres tilpas og hvor de voksne der følger eleverne, forhåbentligt selv vil blive inspireret i undervisningen.
Projektformen:
Projektformen forsøger at tage højde for den enkelte gruppe børns særlige udfordringer og forløbet er bygget op med mange små opgaver, der kan varieres og sammensættes efter den enkelte gruppes behov og formåen. Vi lægger flere pauser ind og tilrettelægger i det hele taget dagen, således at der er plads til både fordybelse og begejstring.
Værkstedet:
Vi ønsker at skabe et æstetisk positivt rum, som skaber glæde gennem farver og former og inspirerende materialer. Der er højt til loftet og plads til at gøre ting man måske ikke har mulighed for hjemme på skolen.
Det kan både give sommerfugle i maven og nye fælles fortællinger blandt eleverne og de voksne.
Vi har erfaring med at det fungerer bedst med mindre grupper af børn i projektet – max 12. Det er ikke en god ide at slå klasser sammen, da vi netop prøver at skabe så enkle, små og overskuelige rum som muligt i et helt særligt miljø.
Dialog og planlægning:
Da vi gerne vil være så fleksible som muligt i mødet med jeres elever, er det nødvendigt at der kommer en lærer til det orienteringsmøde der er planlagt i forbindelse med projektets afholdelse. Her præsenterer underviserne deres planer om indhold og forløb, og her kan vi, i fællesskab, justere så jeres besøg kommer til at passe til jeres elever. Vi kender ikke jeres elever og vi skal ikke lave kunstterapi – men med vores mangeårige erfaring som billedkunstlærere, tilbyder vi – to spændende dage på Billedskolen i ro, lys og munterhed.
Undervisere fra Billedskolen: Janna Lund og Marie Hansen
Der findes et væld af andre geometriske former som man på forskellig måde kan tegne, regne og konstruere sig frem til. Når man sætter dem sammen kan man skabe de flotteste geometriske billeder og skulpturelle former.
Vi skal arbejde med lineal og passer som værktøj og konstruere og bygge i forskellige materialer og formater.
Læringsperspektiver:
[embed]https://www.youtube.com/playlist?list=PLL9Vx9EQAikIUqDGUlSRCWu37baiyEd_p[/embed]
Med Inspiration fra “Kunst Aufräumen” af Ursus Wehrli, har vi gået på opdagelse i kunstværker fra forskellige perioder i kunsthistorien og “ryddet op i dem”.
Vi har arbejdede med stop motion på ipads og leget med de forskellige elementer i de udvalgte kunstværker ved at skille dem ad i mindre del og sortere i kategorier, for derefter at skabe nye værker ud dem.
Læringsperspektiver:
En rejse fra tegnestudier og farvelære til skulptur og akvarel, hvor der gives plads til elevernes egne fortællinger og fantasi.
I dette projekt arbejder eleverne den første dag med udgangspunkt i konkrete tegnestudier af dyr og de får erfaringer med farvelærer gennem forskellige øvelser.
På anden dagen omsættes studietegning til en figur i 3D ca. 20 cm og den sidste dag udføres en akvarel, hvor dyrets fortælling, tegning, farver og deres virkemidler og akvarelteknikker er i spil.
Læringsperspektiver:
Underviser: Inger Winther
Inspireret af den danske billedkunstner, Papfar, der primært arbejder med skulpturer af pap, skal eleverne, ved hjælp af dette billige og bæredygtige, men bestemt også brugbare materiale, genfortolke en installation af den engelske kunstner og musiker, Martin Creed: Cactus plants
Udgangspunktet, Creeds installation, består af 13 kaktusser af forskellig art, der er stillet på række, ordnet efter højde.
Eleverne skal altså skabe deres eget kunstværk, inspireret af Creeds kaktus-installation, men med Papfars metode.
Såre simpelt – men af og til er det simple også det mest virkningsfulde.
I dette projekt har eleverne arbejde med bogen som værk. Hver elev har lave sin egen bog, med plads til både fortællinger om såvel den indre, som den ydre rejse – rejsen til et nyt land, med ønsker og håb for fremtiden.
Vi vil arbejde med ord og begreber på såvel dansk som på elevernes oprindelige sprog og fylde bogen med billeder, hvor vi introducerer eleverne for helt enkle teknikker og flere forskellige materialer, for at gøre udtrykket så varieret og rigt som muligt.
Bogen fremstår som et smukt sanseligt og personligt vidnesbyrd med vægt på det positive og optimistiske.
Læringsperspektiver:
I DETTE PROJEKT SPURGTE VI ELEVERNE HVAD ARKITEKTUR EGENTLIGT ER, OG HVAD EN ARKITEKT LAVER? HVAD VIL DET SIGE AT BO? HVAD ER EN BOLIG, OG HVORDAN ADSKILLER DEN SIG FRA ANDRE BYGNINGER? OG IKKE MINDST, HVORDAN VILLE DE DESIGNE DERES EGEN BOLIG?
Undervisningsforløbets første dag foregik i Dansk Arkitektur Center (DAC) i BLOX på havnefronten i København. Mødet med bygningens arkitektur og markant anderledes rum blev afsæt for en indføring i arkitekturens verden. I BLOX oplevede vi åbningsudstillingen om boliger og sammen reflekterede over ’boligarkitektur’: De fleste har en bolig, men hvordan bliver en bolig til et hjem? Hvad skal der til, og hvem gør din bolig til dit hjem? Hvilke ønsker har vi til hvordan vi bor, og hvordan kan de ændre sig over tid? I udstillingen har vi bl.a. undersøgt, hvordan boliger i dag både indrettes til større fællesskaber og som bittesmå ’mikrohuse’. I DACs nye læringsfaciliteter har eleverne designet boliger i Minecraft.
Undervisningsforløbet udgjorde i alt 4 dage og var tilrettelagt i samarbejde mellem Billedskolen i Tvillingehallen og Dansk Arkitektur Center.
På Billedskolen arbejdede vi med at oversætte elevernes idéer fra besøget på DAC til 3 dimensionelle modeller. Vi byggede moduller af pap, papirstrimler, pinde, sugerør og plastikflasker, der blev til byggeklodser, som eleverne samlede for at skabe deres huse.
Vi hentede yderligere inspiration fra et udvalg af diverse projekter fra arkitekttegnestuen BIG.
Hvor skal vi bygge? Eleverne fandt deres locations på iPads. De tog efterfølgende et foto af sig selv, som de photoshoppede og brugte som skalafigur i deres færdige fotoværk af boligen.
Læringsperspektiver:
I dette projekt tager vi udgangspunkt i hvad det vil sige at være en god ven og at have en god ven.
Vi starter med at se eksempler på kunstværker i ler, taler om hvad det er for et materiale, hvor det kommer fra og at det “holder evigt” når det er blevet brændt.
Herefter taler vi om temaet: hvad gode venner laver sammen og hvordan man kan vise det. Eleverne skitserer med kul / oliekridt hvordan deres figur skal se ud.
Hver elev laver en figur i ler og når alle de deltagende klasser har været igennem forløbet og elevernes figurer er tørret og er blevet brændt, udstilles de til sidst samlet på Billedskolen, eller et andet velegnet udstillingssted.
Et konceptuelt værk der hylder fællesskabet!
Læringsperspektiver:
Design dit eget billede på en mulepose!
Vi skal tegne og trykke med afsæt i børnenes historier og oplevelser med dyr i deres sommerferie. Måske har nogen reddet på en pony, andre har set en delfin på en sejltur i syden eller måske kigget på insekter unde lup? Vi skal eksperimentere med at trykke med en stor trykpresse, og ende ud med at alle elever oplever at have arbejdet fra idé til skitse til færdige billede på muleposen.
Hver elev kan, når dagen slutter, gå afsted fra Billedskolen med sit helt eget muleposedesign!
I dette billedprojekt skal eleverne oplever glæden ved træ som materiale og de muligheder materialet tilbyder i et billedskabende arbejde.
Eleverne skal sammen lave en kæmpe skulpturel konstruktion til et udvalgt sted udenfor Billedskolen. Tanken er, at der skal arbejdes i stor skala, så kroppen forholder sig til, og i dimension matcher skulpturen, således at vi kommer tilbage til træets oprindelige volumen.
På samme måde som tegningen på papiret består af en række streger, er det ideen at skulpturen bliver til; som en organisme af sammensatte elementer der forholder sig til hinanden, arbejder med og mod hinanden. Som cellerne inde i kroppen eller som byen der vokser og skyder i alle retninger. Hvordan styrer vi udviklingen og hvordan styres vi af udviklingen? Kun den færdige skulptur kender svaret..
Træ har gennem alle tider været et vigtigt materiale for os som mennesker. Træ kan brænde og give varme, træer kan skabe læ og bære frugt. Som materiale har træ fundet anvendelse som møbler og redskaber eller når vi har bygget skibe og huse. Træ er et fantastisk materiale. Det kan være stærkt, smidigt, holdbart og smukt. Det er organisk, det tiltaler os – taler til os og finder vej i mange af vores fortællinger som noget oprindeligt, kraftfuldt og livgivende.
Læringsperspektiver:
I DETTE PROJEKT SPURGTE VI ELEVERNE HVAD ARKITEKTUR EGENTLIGT ER, OG HVAD EN ARKITEKT LAVER? HVAD VIL DET SIGE AT BO? HVAD ER EN BOLIG, OG HVORDAN ADSKILLER DEN SIG FRA ANDRE BYGNINGER? OG IKKE MINDST, HVORDAN VILLE DE DESIGNE DERES EGEN BOLIG?
Undervisningsforløbets første dag foregik i Dansk Arkitektur Center (DAC) i BLOX på havnefronten i København. Mødet med bygningens arkitektur og markant anderledes rum blev afsæt for en indføring i arkitekturens verden. I BLOX oplevede vi åbningsudstillingen om boliger og sammen reflekterede over ’boligarkitektur’: De fleste har en bolig, men hvordan bliver en bolig til et hjem? Hvad skal der til, og hvem gør din bolig til dit hjem? Hvilke ønsker har vi til hvordan vi bor, og hvordan kan de ændre sig over tid? I udstillingen har vi bl.a. undersøgt, hvordan boliger i dag både indrettes til større fællesskaber og som bittesmå ’mikrohuse’. I DACs nye læringsfaciliteter har eleverne designet boliger i Minecraft.
Undervisningsforløbet udgjorde i alt 4 dage og var tilrettelagt i samarbejde mellem Billedskolen i Tvillingehallen og Dansk Arkitektur Center.
På Billedskolen arbejdede vi med at oversætte elevernes idéer fra besøget på DAC til 3 dimensionelle modeller. Vi byggede moduller af pap, papirstrimler, pinde, sugerør og plastikflasker, der blev til byggeklodser, som eleverne samlede for at skabe deres huse.
Vi hentede yderligere inspiration fra et udvalg af diverse projekter fra arkitekttegnestuen BIG.
Hvor skal vi bygge? Eleverne fandt deres locations på iPads. De tog efterfølgende et foto af sig selv, som de photoshoppede og brugte som skalafigur i deres færdige fotoværk af boligen.
Læringsperspektiver:
Design handler om at løse problemer eller opfylde et behov. Men hvordan får man gode idéer ? Designer en flot form og finder de rigtige materialer ? Noget design er nye måder at lave ting vi allerede kender, mens andet design udspringer af nye skæve idéer eller smarte løsninger.
I forløbet skal eleverne først løse en konkret opgave:
A. ”En sikker beholder til et æg”
– og afprøve om løsningen virker !
Herefter arbejder eleverne med visioner, idéer og design:
B. Idéer til et helt nyt møbel, der kan bringe folk sammen og skabe samvær, ude eller inde.
Skitse og model i 1:10
Hvis tiden er til det, kan der arbejdes med skitser og modeller i 1:1 – fuld skala.
Læringsperspektiver:
Over tre dage har vi beskæftiget os med formidling af budskab, visuelt udtryk, grafisk design og talt om hvordan man får ord og billede til at supplere hinanden. Forløbet hedder “Ordet er frit” fordi alle har noget på hjerte. Ud fra et oplæg og mange skitserede idéer har eleverne fundet frem til det budskab, som skal hjælpes ud i verden.
Læringsperspektiver:
I dette projekt skal eleverne arbejde med, hvordan følelser og temperament kan udtrykkes i billedkunsten og der er plads til at eleverne virkeligt får lov til at fortælle deres egen historier – både enkle vigtige hverdagsfortællinger, men også de rørende historier om familie, venskaber, liv og død.
I projektet ser vi på værker fra kunsthistorien med vægt på den norske kunstner Edvard Munch (1886-1944), de franske kunstnere Vincent van Gogh (1853-1890) og Paul Gauguin (1848-1903). Der fokuseres på billedernes tema, kolorit og komposition. Ligeledes lyttes der til musik komponeret i perioden.
Læringsperspektiver:
Det endelige værk er en akvarel i stort format, hvor elevens fortælling bliver illustreret i ord og billede.
Et billedprojekt hvor eleverne gendanner og eventuelt “opdaterer” et af kunsthistoriens mesterværker sig os selv som modeller.
Undervisning: Der arbejdes i grupper med opbygning af enkle scenografier med tilhørende rekvisitter, samt klædedragter.
Produkt: Fotos (printet på A2-fotopapir).
Kunsthistorisk Re-enactmentI løbet af de sidste godt og vel tyve år har den kunstneriske praksis, re-enactment, vundet stadig større indpas på samtidskunstscenen.
Oftest støder man på begrebet, re-enactment, i forbindelse med historiske rekonstruktioner, hvor eksempelvis middelaldermarkeder og vikingelandsbyer, eller helt konkrete begivenheder, som Slaget ved Hastings, eller D-dag, gennemspilles.
I modsætning til denne form for re-enactment, hvor man søger at opnå en så virkelighedstro og korrekt gengivelse af en begivenhed, efterstræber man i kunstens re-enactments sjældent at kopiere forlægget, men snarere at genfortolke og relativisere begivenheden/kunstværket.
Der er således ikke tale om en egentlig gentagelse, men om et helt nyt værk, der refererer til og mimer et andet kunstværk, men som samtidig tilføjer nye lag, og derved bliver et selvstændigt værk.
Forløb og læringsperspektiver:
Mønstrede Huse, Mønstrede Dyr og Mønstre i Naturen!
Projektet er en øjenåbner for alle de mønstre vi omgiver os med i vores hverdag, både indenfor og udenfor, i stor og lille skala, skabt enten af mennesket eller af naturen. Eleverne lærer at designe deres egne flotte mønstre ved hjælp af forskellige materialer og teknikker.
Forløbsplan:
Dag 1:
Eleverne lærer en teknik til, hvordan man laver et mønster. – Altså hvordan man får en tegning til at fortsætte i uendelighed som på et tapet.
Dagens tema er Mønstre hos Dyr.
Dag 2:
Eleverne skal lege med farver og former og bygge huse i collageteknik. Inspirationen hentes i mønstrede bygningsværker fra forskellige steder i verden.
Dagens tema er Mønstrede Huse.
Dag 3:
Eleverne lærer at lave tryk ved hjælp af en varmepresse. Vi skal trykke på stof, og klassen laver små individuelle billeder som bliver til et fælles værk.
Dages tema er Mønstre i Naturen.
Læringsperspektiver:
– Eleverne lærer grundlæggende at designe deres egne mønsterbilleder.
– Eleverne får indsigt i forskellige mønsterverdener – som de derved kan bruge som inspiration til selv at være skabende.
Et projekt i samarbejde med Thorvaldsen museum, hvor vi starter med en dag på museet.
Vi skal tegne på museet og have lidt introduktion til klassisk tegning.
De efterfølgende to dage på Billedskolen arbejder vi videre med vores tegninger. Vi skal også arbejde med collage-teknik og sætte vores tegninger i spil i et pop-up værk.
Læringsperspektiver:
Billedskolen i Tvillingehallen er Københavns Kommunes Billedskole for børn og unge og hører under Børne- og Ungdomsforvaltningen.
Billedskolen tilbyder en lang række aktiviteter for børn & unge i Københavns Kommune.
Billedskolen er også et inspirationssted og videncenter for lærere og andre, der er interesserede i en levende udvikling af børnekulturen.
Hvis du har spørgsmål er du meget velkommen til at kontakte os.
Hvis du arbejder på Billedskolen kan du redigere hjemmesiden.