Matematik og kunst

Et tværfagligt udsmykningsprojekt på Brønshøj Skole

Matematik og kunst

Et tværfagligt udsmykningsprojekt på Brønshøj Skole

Staldgade 35
1699 København V
T: 3366 4640
E: billedskolen@​­kk.dk
  • Om billed­skolen
  • Aktivi­teter
  • Kalender
  • Viden­center
  • IN ENGLISH
  • Åben Skole Projekter
  • Tidligere Åben Skole Projekter
  • Åben Skole Projekter 2016
  • Matematik og kunst
Staldgade 35
1699 København V
T: 3366 4640
E: billedskolen@​­kk.dk

Aktivi­teter   >   Åben Skole Projekter   >   Tidligere Åben Skole Projekter   >   Åben Skole Projekter 2016   >   Matematik og kunst
16 sep 2016

Dette projekt for 3 syvende klasser på Brønshøj Skole har været et projekt med mange udfordringer. Arbejdet med billedkunst forbinder man oftest med ubegrænset kreativitet og stor frihed i både udtryksform og arbejdsmetode. I dette tilfælde skulle kreativiteten imidlertid komme ud af de mange begrænsninger der blev lagt ned over opgaven.

I modsætning til udsmykningsopgaver, som normalt forholder sig til et bestemt rum / sted, skulle vi her arbejde med et flytbart værk, som kunne fungere og tilpasses flere forskellige rum. Dette skyldtes det særlige forhold, at skolen befinder sig under ombygning. Eleverne har deres klasselokaler i midlertidige barakker og skal på et tidspunkt flytte tilbage til skolebygningen (sammen med deres udsmykning).

Som løsning på problemet har vi valgt at arbejde med et fleksibelt modulsystem, hvor de enkelte dele kan sættes sammen på forskellig måde. Indholdsmæssig skulle opgaven være tværfaglig og inkludere matematik. I den forbindelse havde eleverne allerede i tidligere matematiktimer fået kendskab til Fibonacci tallene.

De helt specielle og spændende egenskaber disse tal har, deres forekomst i naturen og deres sammenhæng med det gyldne snit (i sig selv et interessant fænomen indenfor billedkunst og arkitektur) har sammen med geometriske formers opbygning og areal dannet grundlag for elevernes arbejde med opgaven.

Inspireret af mange relevante eksempler fra kunst, arkitektur og matematik blev der i en uge flittig regnet, konstrueret geometriske figurerer, eksperimenteret med deres visuelle virkning – og der blev skåret, limet og malet.

Processen har været præget af den tværfaglige kombination af teori og praksis samt de mange uventede opdagelser – både matematiske og æstetiske. Processen resulterede i skabelsen af stilrene og dog meget forskellige vægrelieffer som nu kan opleves i elevernes klasselokaler som en del af indretningen.

Wojciech Laskowski

februar 2016

Åben Skole Projekter 2016

Læs mere om Åben Skole Projekter 2016

 Tilbagemelding fra de deltagende lærere fra Brønshøj Skole:

  1. Hvordan er projektet/ forløbet relevant for dine elever?

De har rigtig meget brug for at visualisere det abstrakte og det var gjort muligt her i forbindelse med Fibonacci-tal og et konkret produkt. Relativ tydelig rammesætning og fin progression. De kan opleve og forhåbentlig se at mange ting følger en formel i deres opbygning, som eleverne normalt ikke ser. Rart at der afsluttes med et konkret resultat og også en formel afslutning, der vidner om hvad hinanden har lavet i ugens løb.

  1. Hvordan kan projektet indgå i klassens pensum – også set i forhold til ”klare mål”?

Det kan i perioder være med til at understøtte dele af matematikundervisningen og skabe perspektiv til emner, men også livet udenfor. Bygninger, kunst, plante- og dyreverdenen, etc. Det har helt specifikt handlet om at kunne talrækker, areal, rumfang, størrelsesforhold, anvende redskaber, kunne planlægge og tænke i progression samt færdiggørelse.

  1. Hvilken form for læring oplever du har fundet sted i projektet?

At de skulle finde deres eget udtryk indenfor den fastlagte ramme og undervejs fornemme hvad de kunne blive færdige med. Lave en skitse de følger til dørs, dog med forbehold for ændringer og ikke mindst vise deres endelige arbejde i form af en figur i 2D, dvs. et relief.

  1. Hvordan har projektet fungeret som udsmykningsprojekt, også set i forhold til jeres ønsker fra starten af?

Indtil videre fint. Det har vagt en del undren fra andre, spørgsmål i retning af; hvad er det? Vi håber at kunne finde den ideelle plads i de rammerne på ny skole.

  1. Har forløbet en form der gør det muligt for dig selv at undervise i det – gentage det – og bruge det direkte, som et forløb du evt. kan undervise en anden klasse i – og er det noget du har overvejet at gøre?

Ja og det kan sagtens genanvendes. Ved ikke om det direkte bliver på samme måde, men muligvis tæt på.

tusind tak for et spændende forløb

Billedskolen i Tvillingehallen er Københavns Kommunes Billedskole for børn og unge og hører under Børne- og Ungdomsforvaltningen.

Billedskolen tilbyder en lang række aktiviteter for børn & unge i Københavns Kommune.

Billedskolen er også et  inspirationssted og videncenter for lærere og andre, der er interesserede i en levende udvikling af børnekulturen.

Hvis du har spørgsmål er du meget velkommen til at kontakte os.

Hvis du arbejder på Billedskolen kan du redigere hjemmesiden.