Rappens historie

Et 5-dages stopmotionprojekt for 4-6 klassetrin

Rappens historie

Et 5-dages stopmotionprojekt for 4-6 klassetrin

Staldgade 35
1699 København V
T: 3366 4640
E: billedskolen@​­kk.dk
  • Om billed­skolen
  • Aktivi­teter
  • Kalender
  • Viden­center
  • IN ENGLISH
  • Åben Skole Projekter
  • Tidligere Åben Skole Projekter
  • Åben Skole Projekter 2019
  • Rappens historie
Staldgade 35
1699 København V
T: 3366 4640
E: billedskolen@​­kk.dk

Aktivi­teter   >   Åben Skole Projekter   >   Tidligere Åben Skole Projekter   >   Åben Skole Projekter 2019   >   Rappens historie
12 nov - 22 mar 2018

Med dette animationsprojekt dykker vi ned i New Yorker-miljøet, hvor det hele begyndte: ude i de trøstesløse slumkvarterer, hvor unge ikke havde de store chancer for at studere eller arbejde.

Her blev kriminaliteten en meget nærværende faktor i de unges liv. Alligevel opstod der mange slags street arts fra 1970 erne og fremefter. På husvægge og plankeværker udfoldede graffiti’en sig. Mens der på fortorvene sås elegant hip hopdans og pigerne hoppede i elastikker. Olietønder og andet skrammel blev brugt som instrumenter og der skabtes flot rytmisk musik.  Rappens hurtige puls blandet med en rå poesi beskrivende den politiske virkelighed, samfundets småborgerlighed og absurditeter, politivold og racisme, kærlighed og jalousi udviklede sig gennem tiden. Dens spontane kunstneriske udtryk bliver gennem årene perfektionerede og danner forskellige stilarter med udspring i ‘old school’. Rappen bydes indenfor på spillersteder og i koncertsale og når hermed et stort publikum. Der indspilles cd’er og videoer og rappen bliver big business. Nogle rappere bliver styrtende rige, mens andre dør i skududvekslinger og af stoffer. Det er dog rappens spontane udtryk vi skal arbejde med, der hvor den rammer helt ind i hjertekulen og skaber håb for fremtiden, håb om en fredelig samexistens og oplevelse af kærlighedens væsen.

Annemette laver et oplæg om rappens miljø og vi hører nogle rapnumre. Derefter skaber vi selv en historie og designer figurer og baggrunde, derpå optages filmen i flyttefilmteknik billede for billede. Til lydsiden laver vi et manuskript med dialog, lidt rap og musik. Filmen redigeres efterfølgende og lægges på YouTube og klassen får en dvd med filmen på. Musiklærere er selvfølgelig meget velkomne til at deltage med deres elever.

DELTAGERE

Korsager Skole 4. A, B, C

HVORNÅR

2018: Uge 46, 46 eller 48: Man., tirs., ons., tors. og fre. Mandag kl. 9-11 - resten af ugen kl. 9-13 alle dage. 2019: Uge 10, 11 eller 12: Man., tirs., ons., tors. og fre. Mandag kl. 9-11 - resten af ugen kl. 9-13. Alle dage.

HVOR

På egen skole.

UNDERVISERE & ASSISTENTER

Annemette Karpen, Underviser

Åben Skole Projekter 2019

Læs mere om Åben Skole Projekter 2019

Rappens historie

‘Rappens historie’ var jo et helt nyt område for mig! For a forstå rap må man lytte til vestafrikansk musik, som var den baggage  de vestafrikansk slaver bragte med sig til USA for at arbejde i sukkerrørsplantagerne: et arbejde, som var besværligt, anstrengende og monotont. Slaverne ville ikke have overlevet , hvis ikke de havde haft deres musik, sange, ordlege, ritualer etc. med sig. Denne kulturelle ballast var med til at holde deres menneskelighed oppe i en tilværelse og et samfund, som behandlede dem som talende dyr. Vi skal jo helt op til 1960erne før sorte folk får borgerrettigheder og stemmeret! I 1900tallet kommer den musikalske kultur skabt af afroamerikanske folk til sin ret i jazzen, rhythm & blues, soul og funk og på dette grundlag skabtes rappen.

Det var naturligvis vigtigt for mig at give de tre udvalgte 4. klasser på Korsager Skole indsigt i alle disse faktorer. Derfor valgte jeg, at præsentere dem for tretten musikstykker, som anskueliggør denne musikalske udvikling. Det blev gjort i et 2 timers møde med mig ugen før, vi skulle lave selve workshoppen.

Den første klasse, som vi skulle arbejde med var Øskes 4. A. En klasse med 22 børn, hvoraf halvdelen var af ikkedansk oprindelse og nogle børn med meget kort opmærksomhedsformåen, hvilket også var tilfældet for de andre to klasser. Når dette er sagt var alle børnene utroligt hyggelige og rare at arbejde med. Jeg mødte 8.30 på lærerværelset for at hilse på de andre lærere og får en fornemmelse af skolens værdinormer, som havde ændret sig siden jeg sidst var der for en otte år siden.  Hver klasse havde også deres egen klassekultur, som jeg anser dette for meget vigtigt at sætte mig ind i, når jeg komme udefra.

Det var 4. Bs klasselærer Suada, der havde bestilt forløbet for de tre klasser og hun er en stor rapfan, så det gjorde det blot endnu mere interessant. Hun var endvidere meget hurtig til at hente sakse og materialer og hjælpe med opmagasinering af udstyr.

Efter vi om fredagen havde hørt rapmusik, skulle vi så om mandagen i gang med at høre om den sociokulturelle historie rundt om slavernes arbejde i USA og den sociale udvikling i de 150 år slaverne har været frie. Derudover skulle børnene sættes ind i den særlige kultur i Bronx og denne velfungerende bydels ødelæggelse ved anlæggelsen af en sekssporet motorvej i 1960-70erne, hvilket yderligere førte til en tung kriminalitet her.

Næste step var at skabe en historie over én af de forskellige rammehistorier, som jeg havde forberedt. Tirsdagen gik så med vælge personer, så hvert barn havde en person at skabe ved først at tegne og farvelægge den. Derefter skulle den splittes op i 10 kropsdele klippet ud i kulørt pap. I vores historier skulle jo størstedelen af figurerne være brune. Mange af deltagerne var af afrikansk oprindelse, så de syntes, at dette var interessant. I en klasse med 22 børn bliver det til 220 kropsdele, som skal skabes, klippes ud og sættes sammen. Jeg arbejdede nonstop i de fire timer, vi havde til rådighed, så alle vores figurer blev færdige. Lærerens rolle var at holde ro og hjælpe til med at sætte figurerne sammen. Om onsdagen begyndte vi på baggrundene, som først blev tegnet og farvelagt på papir. Derefter begyndte vi på at skabe en masse huse og biler, så vi kunne lave et varieret og travlt bymiljø. dertil kom helikoptere flyvende på himmelen, masser af forretninger og interiører. Om torsdagen kom vores animationsassistent Mathilde og hjalp til med at gøre alt kameraklart. Ligeledes skabte vi rapteksten og blev enige om at indrappe den i fællesskab, så alle kunne være med. Om fredagen havde vi fået computerrummet til filmoptagelsen og nu dukkede også animator Michael op. To og to kom børnene ind og filme deres scene og gik med god koncentration og højtidelighed til arbejdet . Da alt var optaget var det tid til at optage dialogen, hvor man lagde stemme til sin figur, indrappe rapteksten og lave lydeffekter. Efterfølgende blev de tre film redigerede og er lagt på YouTube og Billedskolens hjemmeside.

4.C måtte have Morten som vikar i deres uge. Der var yderligere interessant, da er uddannet som animationsinstuktør. Morten sagde: Det er da utroligt, at du kan få børnene til at producere alle disse figurer på så kort tid.’  ‘Sjovt hvordan børnene laver deres egne huse og så sætter du dem sammen til at blive forskellige bymiljøer’  ‘Det er dog fantastisk, at du kan få en bevægelig figur ud af en flad tegning.’  ‘Det er sjovt så koncentreret 4c lige pludselig kan blive, når de får en kunstnerisk opgave.’  ‘Ja, jeg er jo vant til at bruge meget lang tid på mine film, men her har vi jo produceret en film på en uge.’

Suada: ‘Det er så dejligt, at vi kan få jer ud fra Billedskolen til en 4. klasseårgang. Det er vi rigtig glade for.’

‘Jeg går jo også indimellem til rapkoncert.’ ‘Interessant hvordan børnene lytter intenst til rapnumrene.’ ‘Utroligt at vi kan nå det hele på så få dage!’ ‘De tager optageprocessen meget alvorligt.’ ‘Så fik du dem til at rappe på livet løs. Fantastisk’

Øske:  ‘Se, hvor de kan sidde og koncentrere sig om at tegne!’  ‘Det er så fint at få nogle fagfolk ud til børnene. Det giver en helt anderledes oplevelse.’  ‘Selv de, som ikke er så gode til at klippe, får alligevel deres figurer færdige.’  ‘Interessant at de hurtigt forstår perspektivet, når du har forklaret om det.’  ‘ Der bliver virkelig skabt liv i gaden med biler, forbipasserende og skyer og fugle på himmelen.’

Børnene: ‘Åh, det er fedt at vi skal lave raptekster.’  ‘Ja, det er bedst, at vi rapper sammen.’  ‘Kommer vi virkelig på YouTube?’  ‘Tror du nu, vi kan nå det hele?’  ‘Må vi lave små flyvemaskiner og helikoptere, der flyver hen over himmelen, for at vise at det er stor by.’ ‘Der er jo mange hjemløse i NY, så må vi vise nogle på gaden?’  ‘Hvor er det sjovt at se sin egen figur bevæge sig.’  ‘Åh, jeg glæder mig til at lægge stemme til min egen figur.’  ‘Bare man skulle lave film hver dag.’  ‘Jeg synes, at min figur er blevet rigtig flot.’

Ja, man er udmattet efter tre så intense uger. Men det er en superdejlig fornemmelse at arbejde med så interesserede børn og lærere og vide, at vi nåede alt, som vi planlagde.

Rapport over Rappens Historie forår 2019

Vi startede på Ørestad Skole i Uge 9 med 4.Eckersberg. Ørestad Skole ligger i Ørestaden i en otteetages bygning med bibliotek nederst. Dette er en integreret del af skolen, hvor jeg var nede at fotokopiere flere gange. Det var musik- og billedkunstlæreren Søren og Sofie fra 4.Sylvest, som havde bestilt workshoppen og de var superglade for at have fået to workshops i dette forløb. Som tidligere præsenterede jeg børnene for den udvalgte musik fra afrikansk musik over blues, funk, soul til rappens fremkomst og udvikling. Børnene tog let imod dette, da de flere uger i forvejen havde arbejdet med hiphopkulturen. Derefter var det tid til at fortælle om den sociokulturelle baggrund for de sorte folks historie i USA, som også har påvirket rappens udvikling. Mange af børnene kendte ret godt til en del rapkunstnere. Der var mange børn i klassen af anden etnisk herkomst. Næste trin var at høre min rammefortælling og udvikle selve historien sammen. Det blev til House Party og børnene valgte deres karakterer og tegnede/farvelagde dem. Om tirsdagen skabte vi figurerne. Nu var dansklæreren Johanna blevet syg, så vi måtte så klare os med hele syv faglærere og vikarer. Jeg måtte løbende sætte dem ind i projektet. Det var tidskrævende, men lod sig gøre. Onsdag og torsdag lavede vi løse huse og køretøjer til udendørsbaggrunde samt møbler og varer til stuer, kontorer og forretninger. Ved at arbejde med de løse dele separat kunne vi sammensætte flere baggrunde samtidigt. Vi færdiggjorde dem om torsdagen og øvede os på rapsangen, som havde seks vers af seks linier. Om fredagen havde Søren sørget for at vi kunne optage i lydstudiet i musiklokalet, hvor Michael gjorde klar til optagelse. Vi tog børnene op to og to af gangen og de blev sat ind i arbejdsprocessen. Børnene arbejdede meget effektivt og seriøst. Efter billedoptagelsen blev der indtalt replikker og til sidst rapsangen i kor. Ugen efter var det 4.Sylvest tur, hvor dansklæreren Sofie nåede at være med to dage, men derpå sygemeldt med allergi. I  denne var to faglærere og to vikarer med til forløbet. Også i denne klasse var der mange med anden etnisk baggrund blandt andet også en lille klog dreng i kørestol, som med sin hjælpelærer var med i hele processen. Hun tegnede, han farvelagde, hun klippede, han satte sammen med hæftemasse. Arbejdsprocessen var den samme og vores historie blev til University Rap. Også her var der gode og flittige elever og engagerede voksne. Og jeg følte mig meget velkommen på skolen med egne nøglebrikker. Efterfølgende blev der arbejdet videre med rappens digtform og hængt udstilling af figurer og baggrunde på gangen. Den følgende uge var det 4.y’s tur på Rødkilde Skole, derer i gang med en større renovering. Vi var dels i klassen lokale i SFO’en og dels i gymnastiksalen. Den første dag havde klassen matematiklæreren og en vikar, mens klasselæreren Diana var på de andre dage. Her var børnene overvejende fra forskellige lande og en anelse mindre koncentrerede, men utrolig videbegærlige og kastede sig ud i arbejdsprocessen, som de jo ikke havde prøvet før. Vores historie skabt ud af rammefortællingen blev til Flugten fra børnehjemmet. I frikvarterene kunne jeg hjælpe de lidt langsommere børn med at få sat deres figurer sammen og tegnet op med tusch. Vi fik sundhedsplejerskens værelse til optagelse, hvilket var perfekt, det skabte en rolig ramme til billed- og lydoptagelse. Også her fandt vi meget interesse for projektet hos lærerene og stor hjælpsomhed med hensyn til det praktiske. I Uge 12 var det så Damhusengens Skoles tur med 5.C og vi var så heldige at dansklæreren Rikke kunne være med hele ugen. Når man stille og roligt kan forklare læreren løbende om processens fremadskriden er det jo optimalt. Jeg blev på anden dagen vældig hæs og det varede hele ugen, men børnene var utrolig søde til at lytte til mig, så det var ikke så slemt for min stemme. Dog udbrød der Roskildesyge på skolen, så ud af de 26 børn, var der konstant kun 19 i klassen. Her var børnene overvejende af dansk oprindelse. Da det jo var femte klasse var børnene lidt mere modne og intellektuelt orienterede. De kastede sig med energi ud i processen sammen med Rikke. Vores historiefesten på New Point High School blev langsomt vakt til live gennem figurer og baggrunde. Her var et højt niveau af tegnekundskab og fin forståelse for perspektiv. Mange af dem tegnede også i deres fritid. Denne gang fik vi stillet et håndarbejdslokale med dejligt store borde til rådighed. Indimellem gik strømmen , så måtte vi have fat i en brik for at få den tilbage. Men trods strømafbrydelserne fik vi optaget billeder, dialog og rappen. Også her var der stor hjælpsomhed. Jeg har været meget glad for forløbet og har løbende fået gode tilkendegivelser fra lærere og elever. Og så var det spændende at have jer, Eva og Anders på besøg den ene uge. April 2019 Annemette Karpen

Billedskolen i Tvillingehallen er Københavns Kommunes Billedskole for børn og unge og hører under Børne- og Ungdomsforvaltningen.

Billedskolen tilbyder en lang række aktiviteter for børn & unge i Københavns Kommune.

Billedskolen er også et  inspirationssted og videncenter for lærere og andre, der er interesserede i en levende udvikling af børnekulturen.

Hvis du har spørgsmål er du meget velkommen til at kontakte os.

Hvis du arbejder på Billedskolen kan du redigere hjemmesiden.