Matematik i billeder – billeder i matematikEt udsmykningsprojekt for 7.-9. klassetrin |
Et tværfagligt projekt i matematik og billedkunst, der inviterer klassen til at skabe visuelle udtryk der kan fungere som udsmykning på skolen og som tager udgangspunkt i et, for klassen, aktuelt og relevant tema i matematik.
Matematik og kunst opfattes ofte som hinandens modsætninger. Men i virkeligheden har de mange mødepunkter og ligheder (f.ex. den abstrakte dimension). På trods af forskellene i deres interne logik og disciplin åbner de begge for en ubegrænset kreativitet.
Forbindelsen og dialogen mellem de to discipliner har altid været tydelig og har f.eks. været en vigtig forudsætning for arkitekturen, i brugen af proportionskanoner / skemaer, i anvendelsen af det gyldne snit, i centralperspektivet, eller i konstruktionen af mønstre og ornamenter.
Matematik har været brugt i kunstneres bestræbelser på at nå et æstetisk ideal.Flere af de matematiske / geometriske begreber og fænomener gør sig bedst og tydeligst gældende i visuelle former – f.eks. fraktaler og spejlinger. I kunsten og arkitekturen findes der mange eksempler på, hvordan visuelle strukturer bestemmes og dannes af nogle på forhånd valgte matematiske principper.
I dette projekt, inspireret af relevante eksempler, skaber vi billeder og skulpturer indenfor en klart defineret matematisk ramme. Vi undersøger og eksperimenterer visuelt med de valgte matematiske fænomener og principper for ad denne vej, i en proces, at lære dem bedre at kende og for at nå til det færdige billedresultat.
Projektet har to sidestillede læringsmål:
I dette projekt lægges der op til, at skolen selv kommer med konkrete temaønsker, der så bliver konkretiseret i en dialog / samarbejde forud for projektstart. Som eksempler kan nævnes: konstruktion af geometriske former, beregning af flader, rumfang og volumen, alle regningsoperationer og brøkdele, den gyldne snit eller sandsynlighedsregning.
Tværfagligheden kan også udvides med andre skolefag (f.eks. biologi eller geografi)
Projektet kan, alt efter ønske og behov, tilrettelægges til en eller flere klasser, grupper sammensat på tværs af klassetrin osv.
Det aktuelle projekt som er beskrevet nedenfor, er blevet gennemført som en-uges projekt på følgende skoler med følgende emne i ugerne 3, 4 og 5 – 2019.
Uge 3: Nyboder Skole (5 kl.) med overskriften „240 cm²“
Uge 4: Engskolen (E klasse) med overskriften „240 cm²“
Uge 5: Peder Lykke Skolen (tre 4. klasser) med temaerne „Fraktaler“ og „Det Gyldne Snit“
Det som adskiller denne udgave af projektet fra andre tidligere udgaver på Billedskolen er tidsrammen for klasserne fra Nyboder Skole og Engskolen. Fem dages forløb giver en særlig mulighed for fordybning, arbejdsro og tid til en afsluttende refleksion over forløbet. Disse forhold har især været vigtige i Engskolens tilfælde (specialelever med et lavere fagligt niveau). 5 dages arbejde viste sig i praksis at være en forudsætning for at kunne forstå / sætte sig ind i den matematiske del af arbejdet. Især bemærkelsesværdigt var at mange af disse elevers viste stor koncentration og engagement i projektet.
Projektet på Peder Lykke Skolen har haft karakter af tre sideløbende workshops og denne model har selvfølgelig i sig selv sat begrænsninger, idet mulighederne for fordybning i opgaven, tæt kontakt til eleverne og et mere procesorienteret arbejde er begrænsede.
Alt i alt udgjorde de tre forløb en interessant erfaring med tre meget forskellige skoler, og jeg er overbevist om, at forløbene har tilføjet en ny undervisnings- arbejdsdimension for alle deltagerne, både elever og lærere.
Elever 7.-9. klassetrin
2019: Uge 3, 4 eller 5: Mandag, tirsdag, onsdag, torsdag og fredag. Alle dage kl. 8-14.
På egen skole
Wojciech Laskowski
Læs mere om Åben Skole Projekter 2019
Billedskolen i Tvillingehallen er Københavns Kommunes Billedskole for børn og unge og hører under Børne- og Ungdomsforvaltningen.
Billedskolen tilbyder en lang række aktiviteter for børn & unge i Københavns Kommune.
Billedskolen er også et inspirationssted og videncenter for lærere og andre, der er interesserede i en levende udvikling af børnekulturen.
Hvis du har spørgsmål er du meget velkommen til at kontakte os.
Hvis du arbejder på Billedskolen kan du redigere hjemmesiden.