Åben Skole projket 2 x 3,5 time. Produkt: Lille stopmotion sekvens.
I dette korte stopmotion projekt leger vi med de forskellige muligheder stopmotion teknikken giver, og eleverne bruger deres eget ansigt eller hænder sammen med tegninger der udvikler sig rundt om en, tegnet på store ark – evt. sammen med tegnede udklippede figurer. – Det kan være et ansigt hvor håret bliver til bølger der bevæger sig med skibe, en hånd bliver til et træ hvor fingrene bliver til grene, eller neglende vokser ud og danner mønstre. Mønstre kan sprede sig ud fra hånd eller ansigt (malet med ansigtsmaling) og fortsætte ud på baggrunden. Man kan lege med ansigtsmimik – sådan at handlingen omkring personen afspejler sig i ansigtsudtrykket.
Første undervisningsgang bruges til eksperimentere, vi tegner løbende vores idéer og taler om hvordan det kan omsættes til stopmotion. Det er hurtigt at teste og se resultatet i Imotion og på den måde finder hver enkelt frem til den idé/effekt der arbejdes med på dag 2. Alle slutter dag 1 med at lave et lille storyboard som skal bruges til at lave det endelige klip på dag 2.
På dag 2 filmes der på skift sådan at alle har lige lang tid til at lave sit klip, og hjælperne i gruppen arrangerer tegnede dele og tegner ud fra storyboarddet & instruks fra den elev som bliver filmet.
Eleverne lærer at bruge Imotion så de selv kan fortsætte med at eksperimentere med programmet og bruge det i skolesammenhæng. De prøver at gøre en visuel idé forståelig for andre ved hjælp af et storyboard. Klassen får en lille film hvor alle elevernes sekvenser er klippet sammen og musik fra dagen lagt på.
Materialer: Ipads & Imotion, store hvide ark, karton, sort tush/ hvid gouage og ansigts maling i hvid og sort, blyanter og skitsepapir.
5 - 6. klassetrin.
Uge 15. ons-fredag. Kl. 9 -15.00
På elevernes skole.
Det bedste er hvis vi kan bruge elevernes egne Ipads med Imotion.
Når begge klasser har været igennem forløbet samler jeg klippene til lille film hvor klip er lagt ind efter hinanden og lyd på. Mailes til lærerne der efterfølgende kan vise til eleverne.
Når du som lærer melder din klasse til projektet, skal du have booket et velegnet lokale til workshoppen og selv være tilstede i hele workshopforløbet.
Underviseren fra Billedskolen har som udgangspunkt
alle materialer med og kontakter dig inden projektstart mht. eksempelvis hvor på skole I mødes og hvad tid.
Er der ændringer i aftaler eller aflysning, kontakt da underviseren og Billedskolen i så god tid før projektet som muligt.
Læs mere om Åben Skole Projekter
Vi starter med at se eksempler på stopmotion. -Hvor en tegning udvikler sig, tegning der “bevæger sig” lavet i kul og i acrylmaling, en lille bid flyttefilm, stopmotion med objekter der bevæger sig, stopmotion med personer og objekter. Stopmotion med tegnede objekter.
Lille intro til Imotion på Ipads.
Derefter prøver vi de forskellige teknikker udfra små konkrete opgaver som jeg giver. Dette for at komme hurtigt igang og for at eleverne får føling med Imotion.
Snak omkring hvordan det gik med at lave klip med de forskellige teknikker. Hvad virkede godt?, hvordan kunne man bruge det? – Derefter får gruppen lidt tid til at finde en idé den vil arbejde med på dag 2. Vi gennemgår sammen og findpudser konceptet – Vigtigt at idéen er enkel så vi har tid til at gøre det godt. De laver en lille skitse som hjælp til at fastholde idéen og for at gøre det lettere at samarbejde om idéen.
2. dag
Vi starter dagen med at lave et godt setup kameraet/Ipad står godt, alt efter hver gruppes idé. Tænker på om der er noget vi kan gøre for bedst muligt lys. Rollerne i gruppen fordeles og vi går igang.
Vi har en lille snak omkring hvordan bevægelser bliver mest tydelige, – langsomt ind i en bevægelse og langsomt ud og timing ved at vælge antal “frames”.
Måske nogle skal lave en ekstra rekvisit – vigtigt at alting er klar før vi starter.
Klip overføres til min Ipad/mac med airdrop og vi ser sammen.
Det vigtigste med dagen er at få en god fornemmelse for stopmotion så det er et redskab de selv kan arbejde med fra mobiltelefon/Ipads, og have et godt samarbejde i grupperne. Ikke vigtigt at lave noget langt og kompliceret, hellere få en lille ting til at virke og blive sjovt.
Ingen fernisering. Samlet produktion sendes til den enkelt lærer som kan lægge det på intra eller vise for klassen.
Der er stor begrænsning i at være ude på skolerne i forhold til at arbejde inde på Billedskolen. Erfaringen fra forløbet her som jeg lavede med tre klasser var at det skal køres meget mere styret og med et fast oplæg da man er alene ude, ikke kender eleverne samt praktiske forhold. F.eks arbejdede vi fordelt på to rum hvilket gjorde at man nemt mistede overblik over gruppernes arbejde. Nogle fik rigtigt meget ud af at arbejde selvstændigt på anden dag og lavede meget fine film, mens det for de fleste var for svært at fuldføre det de havde planlagt.
Der er meget lidt tid til at vejlede de enkelte grupper og arbejdet kører let “af sporet” og bliver for kompliceret i forhold til tid og forhold. Første dag kørte fint, men det frie arbejde på anden dagen fungerede ikke, på nær for nogle få grupper.
Hellere kun have én dag og køre første dags forløbet igennem med alle som følges ad.
Rigtigt ærgeligt ikke at have stativer, der bruges meget tid på at tape Ipads fast og finde taburetter etc.
Billedskolen i Tvillingehallen er Københavns Kommunes Billedskole for børn og unge og hører under Børne- og Ungdomsforvaltningen.
Billedskolen tilbyder en lang række aktiviteter for børn & unge i Københavns Kommune.
Billedskolen er også et inspirationssted og videncenter for lærere og andre, der er interesserede i en levende udvikling af børnekulturen.
Hvis du har spørgsmål er du meget velkommen til at kontakte os.
Hvis du arbejder på Billedskolen kan du redigere hjemmesiden.